SUPERPRZEPIS

Pita z kurczakiem i musztardowym sosem

  • 3
  • Konczi
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9
Pita z kurczakiem i musztardowym sosem  Więcej zdjęć (4)

Szybki pomysł na sycący obiad - jeżeli pominiemy dodatek mięsny rewelacyjnie nada się dla wegetarian

Składniki:

Pita z kurczakiem i musztardowym sosem

 

  • 2 bułki pita
  • 1 pierś z kurczaka
  • 150 ml wody
  • 1/4 kapusty pekińskiej
  • 1/2 pomidora
  • po szerokim krążku papryki zielonej, żółtej, czerwonej
  • 1/4 czerwonej cebulki
  • szczypiorek
  • łyżeczka przyprawy do kebaba
  • 1 łyżka twarożku naturalnego 0%
  • 1 łyżka musztardy rosyjskiej
  • pikantny ketchup

Sposób przygotowania:

Pita z kurczakiem i musztardowym sosem
Mięso myjemy, oczyszczamy z błonek i kroimy na malutką kosteczkę. Kapustę szatkujemy, paprykę i pomidora kroimy w kostkę, cebulę w cieniutkie piórka a szczypiorek drobno siekamy. W tym czasie rozgrzewamy teflonową patelnie i smażymy kurczaka w przyprawie do gyrosa podlewając na koniec wodą i zostawiając aż odparuje (mięso będzie wilgotne w środku). Przygotowujemy sos: łyżkę delikatnego twarożku naturalnego mieszamy z łyżką musztardy rosyjskiej. Bułkę pitę skrapiamy wodą, wkładamy do mikrofali na 15-20 sekund (wg wskazań na opakowaniu). Wyciągamy, odkrawamy cienki pasek aby powstała nam kieszonka. Całą wewnętrzną część smarujemy pikantnym ketchupem, a następnie na przemian nadziewamy bułkę warzywami i mięsem: kapusta pekińska, kurczaki, sos musztardowy, cebulka, papryka, pomidor pekinka, mięso, sos, i wymieszane warzywa całość posypujemy szczypiorkiem.
Można podać z pozostałymi warzywkami,
Smacznego
Pita z kurczakiem i musztardowym sosem
Składniki niezbędne do przygotowania wyśmienitej pikantnej pity
Pita z kurczakiem i musztardowym sosem
Kurczak w przyprawie do gyrosu oraz sos musztardowy
Pita z kurczakiem i musztardowym sosem
Bułka pita przygotowana do nadzienia mięsem