Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Piure ziemniaczane zapiekane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Świetne, bardzo delikatne i puszyste. Wyśmienity dodatek do obiadu.

Piure ziemniaczane zapiekane Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Piure ziemniaczane zapiekane

 

 

Sposób przygotowania:

Piure ziemniaczane zapiekane
Obrane i ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, ostudzić. Do lekko ciepłych dodać masło, jajko, doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wszystko dokładnie wymieszać. Do szprycy lub rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdki, włożyć masę ziemniaczaną. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać rozetki. Blaszkę włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 18-20 minut w temp 200 stopni.
Piure ziemniaczane zapiekane
Ciepłe ziemniaki przecisnąć przez praskę
Piure ziemniaczane zapiekane
Do przestudzonych dodać jajko i przyprawy
Piure ziemniaczane zapiekane
Wszystko razem dokłądnie wymieszać na puszystą masę
Piure ziemniaczane zapiekane
Masę ziemniaczaną nałożyć do szprycy i wyciskać rozetki