Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 507]

Piwno-musztardowe kotlety z kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Bardzo smaczna odmiana dla tradycyjnego kotleta drobiowego. Kotlety wychodzą soczyste i bardzo aromatyczne.

Piwno-musztardowe kotlety z kurczaka

Składniki:

Piwno-musztardowe kotlety z kurczaka

 

  • 2 podwójne filety z piersi kurczaka
  • 2 jaja
  • około 6 łyżek bułki tartej
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Marynata:

  • 1/4 szklanki miodowego piwa
  • 3 łyżeczki musztardy miodowej

Sposób przygotowania:

Piwno-musztardowe kotlety z kurczaka

Przygotowanie kotletów:

Piwno-musztardowe kotlety z kurczaka
Kotlety z piersi kurczaka w trakcie rozbijania

Umyte i osuszone filety z kurczaka podzielić na połowy i rozbić. Natrzeć solą i pieprzem.

Marynowanie kotletów:

Piwno-musztardowe kotlety z kurczaka
Kotlety drobiowe w marynacie z piwa i musztardy

Piwo i musztardę wymieszać, wrzucić kotlety, natrzeć marynatą. Odłożyć do lodówki na 20 minut.

Smażenie kotletów:

Piwno-musztardowe kotlety z kurczaka
Kotlety z piersi kurczaka w trakcie smażenia

Kotlety maczać w roztrzepanym jajku i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju po 3-4 minuty z każdej strony.

Smacznego!