gmackos

gmackos

Szef Kuchni
[Przepisów: 38]

Piwno-serowe fondue.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Idealna przekąska na mecz dla naszych kibiców ;)

Piwno-serowe fondue.

Składniki:

Piwno-serowe fondue.

 

  • 250ml jasnego lekkiego piwa,
  • 200g sera żółtego typu gouda,
  • 500g sera żółtego wędzonego,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 3 łyżki mleka,
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej,
  • 1 łyżeczka gruboziarnistej musztardy,
  • chleb żytni obrany ze skóry, pokrojony w grubą kostkę.

Sposób przygotowania:

Piwno-serowe fondue.
Oba sery ścieramy na tarce. Garnek do fondue nacieramy od środka przekrojoną cebulą i roztartym ząbkiem czosnku, aby nabrał odpowiedniego aromatu. Do ciepłego już garnka wlewamy piwo, a gdy będzie już bardzo ciepłe powoli dodajemy sery dokładnie i powoli wszystko mieszając, aby ser się rozpuścił i wraz z piwem utworzył gęsty aksamitny sos. W szklance mieszamy mleko z mąką kukurydzianą, musztardą po czym dolewamy to wszystko do sosu i powoli doprowadzamy do wrzenia stale mieszając aby masa nie przywierała do spodu naczynia. Chleb żytni obieramy ze skóry i kroimy w grubą 2-3centymetrową kostkę. Kostkę tą zanurzamy na chwilę w sosie piwno-serowym i jemy bezpośrednio z widelczyka. SMACZNEGO

Tagi:

piwo sery chleb ser