Sposób przygotowania:
Pizza domowa na cienkim ciescie
W cieplej wodzie rozpuszczamy drożdże, wlewamy je do miski z przesiana maka, dodajemy sol i olej. Ciasto zagniatamy przez około 10/15 minut. Formujemy małe kulki i kładziemy na stolnicy posypanej mąką. Z 1 kg mąki powinno wyjść około 8/9 pizzy. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na jakieś 2 godziny.
Spód blaszki lub aluminiowej formy smarujemy olejem i kładziemy ciasto na pizzę. Najpierw lejemy sos, później kładziemy ser , a na koniec dajemy resztę dodatków (co kto lubi). Pieczemy w nagrzanym piekarniku o temperaturze 240°C, przez 15 minut. To zależy także od piekarnika, ja mam elektryczny i piekę około 10 minut. Należy sprawdzać czy spód się nie przypala. Pizza powinna być chrupiąca o cienkim spodzie.
Ja uzywam aluminiowych, okraglych foremek.
Spód blaszki lub aluminiowej formy smarujemy olejem i kładziemy ciasto na pizzę. Najpierw lejemy sos, później kładziemy ser , a na koniec dajemy resztę dodatków (co kto lubi). Pieczemy w nagrzanym piekarniku o temperaturze 240°C, przez 15 minut. To zależy także od piekarnika, ja mam elektryczny i piekę około 10 minut. Należy sprawdzać czy spód się nie przypala. Pizza powinna być chrupiąca o cienkim spodzie.
Ja uzywam aluminiowych, okraglych foremek.
Weronka
misia53
margolata
gosia76
Margolata zapraszam do mnie na pizze :)