patima

patima

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Pizza dyniowa z chorizo i cebulą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Z racji tego, że nadchodzi popularne amerykańskie Halloween i jest to mój pierwszy przepis, chciałabym się podzielić czymś wyjątkowym. :)

Pizza dyniowa z chorizo i cebulą

Składniki:

Pizza dyniowa z chorizo i cebulą

 

  • 300 g dyni - pokrojone
  • 2 płaty rozmrożonego ciasta francuskiego
  • 2 kiełbasy chorizo
  • 1 cebula
  • 1/3 seru mozarella - tarty
  • 100 g sera feta - rozdorbnionego
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • odrobina pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Pizza dyniowa z chorizo i cebulą
Krok 1. Gotować i dusić dynię aż do miękkości. Następnie osuszyć,

Krok 2. Umieścić płaty ciasta francuskiego na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia,

Krok 3. Piec w wysokiej temperaturze 200° C. Blachy wymienić po około 15 minutach lub po uzyskaniu złocistego koloru ciasta,

Krok 4. Kiełbasę chorizo smaż na średnim ogniu, następnie osuszyć i pokroić na cienkie plastry,

Krok 5. Rozgrzać olej na oczyszczonej patelni, dodać pokrojoną cebulę i smażyć aż zmięknie. Dodać ocet i brązowy cukier i smażyć około 2 minuty

Krok 6. Rozłożyć startą mozarelle, plastry chorizo, kawałki dyni i cebulę na blasze

Krok 7. Piec w temperaturze 200° C około 10 - 15 minut Krok 8. Ułożyć rozdrobnioną fetę i posypać pietruszką. bon appetit! :)