WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Pizza na kalafiorowym spodzie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo oryginalna pizza na cieście z kalafiora. Jest bardzo smaczna i zdrowsza od zwykłej, też bardziej fit.

Pizza na kalafiorowym spodzie Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pizza na kalafiorowym spodzie

 

Sposób przygotowania:

Pizza na kalafiorowym spodzie

ETAP 1:

Kalafior ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i wystudzić. Zimny kalafior zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Przełożyć starty kalafior na bawełnianą ściereczkę lub pieluchę tetrową i odciskać z wody. Powinno wyjść ok. 3szkl. odciśniętej wody.

Odciśnięty kalafior przełożyć do miski, wbić jajko, wsypać szklankę startego sera, sól i pieprz. Wymieszać do połączenia składników. Tortownicę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto i wyrównać. Zdjąć obręcz i wstawić blachę do piekarnika.

Piec ok. 20 minut w temp. 200 stopni. Upieczony spód posmarować koncentratem pomidorowym. Posypać ziołami prowansalskimi. Ułożyć plasterki salami, plasterki pomidora, przesmażoną paprykę i cebulę. Doprawić solą i pieprzem. Piec ok. 8-10 minut, a następnie posypać pizzę szklanką startego żółtego sera i zapiekać o jego rozpuszczenia.

Po upieczeniu pokroić i podawać z ulubionym sosem.

Pizza na kalafiorowym spodzie
Pizza na kalafiorowym spodzie po upieczeniu
Pizza na kalafiorowym spodzie
Kalafiorowy spód do pizzy po podpieczeniu
Pizza na kalafiorowym spodzie
Kalafior po ugotowaniu i po dokładnym odciśnięciu