Sposób przygotowania:
Pizza na kalafiorowym spodzieETAP 1:
Kalafior ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i wystudzić. Zimny kalafior zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Przełożyć starty kalafior na bawełnianą ściereczkę lub pieluchę tetrową i odciskać z wody. Powinno wyjść ok. 3szkl. odciśniętej wody.
Odciśnięty kalafior przełożyć do miski, wbić jajko, wsypać szklankę startego sera, sól i pieprz. Wymieszać do połączenia składników. Tortownicę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto i wyrównać. Zdjąć obręcz i wstawić blachę do piekarnika.
Piec ok. 20 minut w temp. 200 stopni. Upieczony spód posmarować koncentratem pomidorowym. Posypać ziołami prowansalskimi. Ułożyć plasterki salami, plasterki pomidora, przesmażoną paprykę i cebulę. Doprawić solą i pieprzem. Piec ok. 8-10 minut, a następnie posypać pizzę szklanką startego żółtego sera i zapiekać o jego rozpuszczenia.
Po upieczeniu pokroić i podawać z ulubionym sosem.