WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Kukurydziane tacos z mięsno - warzywnym farszem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Małe placuszki kukurydziane wyginane w łódeczkę wypełnione farszem z mięsa mielonego z warzywami w sosie pomidorowym, posypane żółtym serem.

Kukurydziane tacos z mięsno - warzywnym farszem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kukurydziane tacos z mięsno - warzywnym farszem

Placki tacos

Farsz

  • ok. 350 g mięsa wieprzowego (dałam karkówkę)
  • 1 duża ceula
  • 1 duża papryka czerwona
  • puszka czerwonej fasoli
  • 0,5 puszki kukurydzy konserwowej
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 300g koncentratu pomidorowego
  • zioła prowansalskie
  • papryka słodka i ostra w proszku
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • ser żółty

Sposób przygotowania:

Kukurydziane tacos z mięsno - warzywnym farszem

Placki tacos

Kolby kukurydzy ugotować we wrzątku (gotować je ok. 6-7 minut). Wyjąć i wystudzić. Nożem skroić ziarna i zblendować je z żółtkiem na gładką masę. Wyjdzie bardzo gęsta papka.

Do papki wsypać szklankę mąki i wymieszać. Dodać margarynę, wsypać resztę mąki i rękami zagnieść ciasto. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta na domowy makaron.

Uformować w kulę i pozostawić na kilka minut by odpoczęło. Podzielić ciasto na 4 części i każdą rozwałkować na placek o grubości ok. 2 mm.

Z ciasta wycinałam krążki o średnicy 10 do 15 cm. Smażyć na suchej patelni teflonowej z obu stron do przyrumienienia.

Usmażone jeszcze ciepłe placki wyginać na kształt łódki/muszelki i układać je pomiędzy pręty metalowej kratki z piekarnika żeby utrwalić kształt.

Farsz

Mięso zmielić. cebulę posiekać i zeszklić na patelni na oleju. Dodać paprykę pokrojoną w paseczki i smażyć kilka minut. Podlać wodą i dusić kolejne kilka minut.

Dodać mięso i smażyć kilkanaście minut. Dodać koncentrat pomidorowy i przeciśnięty przez praskę czosnek.

Doprawić solą, pieprzem, papryką w proszku i ziołami prowansalskimi. Wymieszać. Dodać kukurydzę i fasolę odsączone z zalewy i dusić kilkanaście minut.

Gotowym farszem napełniać placuszki tacos i posypywać startym żółtym serem.

Kukurydziane tacos z mięsno - warzywnym farszem
Placuszki kukurydziane po usmażeniu poukładane na kratce żeby nadać kształt łódki
Kukurydziane tacos z mięsno - warzywnym farszem
Placki kukurydziane po usmażeniu na patelni bez tłuszczu
Kukurydziane tacos z mięsno - warzywnym farszem
Farsz mięsno warzywny do tacos po przygotowaniu

Tagi:

taco danie