Sposób przygotowania:
Kukurydziane tacos z mięsno - warzywnym farszemPlacki tacos
Kolby kukurydzy ugotować we wrzątku (gotować je ok. 6-7 minut). Wyjąć i wystudzić. Nożem skroić ziarna i zblendować je z żółtkiem na gładką masę. Wyjdzie bardzo gęsta papka.
Do papki wsypać szklankę mąki i wymieszać. Dodać margarynę, wsypać resztę mąki i rękami zagnieść ciasto. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta na domowy makaron.
Uformować w kulę i pozostawić na kilka minut by odpoczęło. Podzielić ciasto na 4 części i każdą rozwałkować na placek o grubości ok. 2 mm.
Z ciasta wycinałam krążki o średnicy 10 do 15 cm. Smażyć na suchej patelni teflonowej z obu stron do przyrumienienia.
Usmażone jeszcze ciepłe placki wyginać na kształt łódki/muszelki i układać je pomiędzy pręty metalowej kratki z piekarnika żeby utrwalić kształt.
Farsz
Mięso zmielić. cebulę posiekać i zeszklić na patelni na oleju. Dodać paprykę pokrojoną w paseczki i smażyć kilka minut. Podlać wodą i dusić kolejne kilka minut.
Dodać mięso i smażyć kilkanaście minut. Dodać koncentrat pomidorowy i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Doprawić solą, pieprzem, papryką w proszku i ziołami prowansalskimi. Wymieszać. Dodać kukurydzę i fasolę odsączone z zalewy i dusić kilkanaście minut.
Gotowym farszem napełniać placuszki tacos i posypywać startym żółtym serem.