Sposób przygotowania:
Pizza nadziewana
-Do miski wsypać mąkę i drożdże, wymieszać. -Wlać letnią wodę i połączyć z mąką przy pomocy drewnianej łyżki. -Dodać sól , 1 łyżkę oliwy i wyrobić gładkie ciasto/ kilka minut/, które jest dość luźne . -Przełożyć je na omączony blat i złożyć kilkakrotnie nadając mu kształt kuli. -Czystą miskę naoliwić i umieścić w niej ciasto. -Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki /na najniższą półkę/ na ok. 18 godz. -Po upływie tego czasu wyrośnięte ciasto wyjąć z lodówki na ok. 1-2 godz. przed pieczeniem pizzy. -Przygotować składniki nadzienia: cebulkę delikatnie podsmażyć na oliwię, /doprawić do smaku/, mozzarellę pokruszyć lub drobno pokroić. -Na obsypaną mąką stolnicę przełożyć ciasto i delikatnie opuszkami palców nadać mu kształt prostokąta . Rozciągnięte ciasto powinno mieć grubość kilku milimetrów. -Na ciasto nałożyć rozdrobnioną mozzarellę , obłożyć plastrami szynki i cebuli, posypać startym parmezanem. -Ciasto zrolować na całej długości. -Ostrym nożem pokroić zrolowane ciasto na kilkucentymetrowe plastry . -Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na nim powstałe roladki w małych odstępach. -Odstawić na kilkanaście minut po czym wstawić do nagrzanego piekarnika. -Piec ok.20-25 min w temp. 200 st.C do przyrumienienia się wierzchu ciasta.
misia5
edytaha
Bardzo super! :)
Inspirowane Smakiem