Sposób przygotowania:
Pizza Ósemka dwukolorowa
Zrobić zaczyn z drożdży,cukru i letniej wody i odstawić na kwadrans pod przykryciem. Następnie przesiać do dużej misy mąkę, wlać zaczyn, dodać oliwy trzy łyżki oraz dwie łyżeczki soli. Wyrabiać i zagnieść ciasto w kulę. Nakryć lnianą ściereczką i odstawić na ponad godzinę w ciepłe miejsce. Przygotować potrzebne produkty jak pesto z bazylii, rybkę z puszki lub wędzonego łososia, starty ser i zioła suszone, a także kukurydzę chrupiącą słodką i zielone oliwki z chilli, ząbki czosnku, żółtą świeżą paprykę. Ciasto po wyrośnięciu rozwałkować i wylepić na lekko natłuszczonej olejem blasze, tworząc cyfrę "osiem" z dwóch: dużego i mniejszego placka. Następnie rozsmarować na obu krążkach pesto genovese z bazylii-na jednym większym rozłożyć kukurydzę konserwową i paprykę żółtą pokrojoną w paski i pozbawioną nasion i ogonka oraz posypaną startym serem cheddarem i sprasowanym czosnkiem. Na mniejszym krążku położyć rybkę z puszki, np. makrelę oraz oliwki zielone z chilli i posypać suszonymi ziołami jak oregano, szałwia i suszona natka pietruszki. Nagrzać piekarnik do 200 st. C i wstawić blachę z pizzą na środek. Piec z 30 min. Po upieczeniu wyjąć i pokroić radełkiem do pizzy lub nożem ostrym na trójkąty i spożywać z ketchupem lub tabasco.