marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Pizza Ósemka dwukolorowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pizza jak już pisałam,jest najlepszym daniem na śniadania,obiady i kolacje. Oprócz umiejętnego przygotowania ciasta,liczy się także ubarwić ją przeróżnymi jarzynami,dodatkami konserwowymi jak kukurydza, oliwki. Na koniec posypać serem startym.

Pizza Ósemka dwukolorowa

Składniki:

Pizza Ósemka dwukolorowa

  • 200 g.mąki pszennej,
  • 7 dag.drożdży Babuni,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 1/4 szklanki letniej wody,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • pesto z bazylii,
  • puszka kukurydzy słodkiej,
  • 2 żółte świeże papryki,
  • 10 dag.zielonych oliwek z chilli,
  • 5 ząbków czosnku,
  • zioła suszone,np.oregano,szałwia,natka suszona,
  • starty pikantny ser cheddar,
  • olej do blachy.

 

Sposób przygotowania:

Pizza Ósemka dwukolorowa
Zrobić zaczyn z drożdży,cukru i letniej wody i odstawić na kwadrans pod przykryciem. Następnie przesiać do dużej misy mąkę, wlać zaczyn, dodać oliwy trzy łyżki oraz dwie łyżeczki soli. Wyrabiać i zagnieść ciasto w kulę. Nakryć lnianą ściereczką i odstawić na ponad godzinę w ciepłe miejsce. Przygotować potrzebne produkty jak pesto z bazylii, rybkę z puszki lub wędzonego łososia, starty ser i zioła suszone, a także kukurydzę chrupiącą słodką i zielone oliwki z chilli, ząbki czosnku, żółtą świeżą paprykę. Ciasto po wyrośnięciu rozwałkować i wylepić na lekko natłuszczonej olejem blasze, tworząc cyfrę "osiem" z dwóch: dużego i mniejszego placka. Następnie rozsmarować na obu krążkach pesto genovese z bazylii-na jednym większym rozłożyć kukurydzę konserwową i paprykę żółtą pokrojoną w paski i pozbawioną nasion i ogonka oraz posypaną startym serem cheddarem i sprasowanym czosnkiem. Na mniejszym krążku położyć rybkę z puszki, np. makrelę oraz oliwki zielone z chilli i posypać suszonymi ziołami jak oregano, szałwia i suszona natka pietruszki. Nagrzać piekarnik do 200 st. C i wstawić blachę z pizzą na środek. Piec z 30 min. Po upieczeniu wyjąć i pokroić radełkiem do pizzy lub nożem ostrym na trójkąty i spożywać z ketchupem lub tabasco.