Sposób przygotowania:
Pizza walentynkowa z lutenicą
Dwie łyżki mąki wsypuję do miseczki, dodaję drożdże, szczyptę cukru, wodę letnią do konsystencji kwaśnej śmietany. Mieszam i odstawiam do wyrośnięcia. Jak zaczyn będzie gotowy, dosypuje do niego resztę mąki pszennej i pełnoziarnistej, oraz wlewam wodę,dodaję sól, olej. Ciasto wyrabiam i odstawiam do wyrośnięcia.
Do zrobienia pizzy użyłam formę w kształcie serca którą wcześniej wysmarowałam olejem. Ciasto na pizze wałkuje najpierw i układam na blaszce. Przed włożeniem do piekarnika zostawiam jeszcze chwilę do wyrośnięcia.
Spód podpiekam około 5 minut temp 180 stopni. Wyjmuje smaruję lutenicą, układam pieczarki plastry, kwiatki z cebuli, dodaję oliwki, kulki mozzarelli, serca wycięte z papryki.
Krewetki wcześniej marynuję, z dodatkiem wina, soli, pieprzu, bazylii, oregano. Układam na pizzy i wkładam do piekarnika na 15 minut temp 180 stopni. Przed podaniem dekoruję roszponką
Do zrobienia pizzy użyłam formę w kształcie serca którą wcześniej wysmarowałam olejem. Ciasto na pizze wałkuje najpierw i układam na blaszce. Przed włożeniem do piekarnika zostawiam jeszcze chwilę do wyrośnięcia.
Spód podpiekam około 5 minut temp 180 stopni. Wyjmuje smaruję lutenicą, układam pieczarki plastry, kwiatki z cebuli, dodaję oliwki, kulki mozzarelli, serca wycięte z papryki.
Krewetki wcześniej marynuję, z dodatkiem wina, soli, pieprzu, bazylii, oregano. Układam na pizzy i wkładam do piekarnika na 15 minut temp 180 stopni. Przed podaniem dekoruję roszponką
jaNina
gosia56
lalunia
marietta