WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1863]

Torcik walentynkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Łatwy do zrobienia, szybki i pyszny torcik walentynkowy o smaku truskawkowym na jasnym biszkopcie, z masą z mleka skondensowanego i galaretki.

Torcik walentynkowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Torcik walentynkowy

Biszkopt:

Krem:

  • 1 puszka mleka skondensowanego nieslodzonego
  • 4 galaretki truskawkowe
  • 1-2 łyżki dżemu truskawkowego
  • Dodatkowo 330ml śmietany 30%
  • 1 smietan-fix
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • Paczka groszkow truskawkowych

Do nasaczenia

  • Sok z połowy cytryny
  • 3/4 szklanki przegotowanej wody

Sposób przygotowania:

Torcik walentynkowy

Biszkopt

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Powoli dodawać cukier i miksować aż piana będzie błyszcząca. Następnie dodawać po jednym żółtku i miksować do połączenia składników. Mąkę pszenną wymieszać z ziemniaczaną i wsypać do ubitej masy jajecznej. Wymieszać łyżką. Przełożyć do tortownicy o średnicy 20cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Piec do suchego patyczka w temperaturze 180 stopni. Wystudzić i przekroić na 3 blaty.

Masa:

2 galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody i wystudzić. Mleko przelać do miski i mikserem miksować aż się spieni. Dolać wystudzoną galaretkę i miksować, aż masa zrobi się puszysta. Na koniec dodać dżem i zmiksować.

Złożenie tortu:

Biszkopt ułożyć na paterze i zapiac obręcz tortownicy. Ciasto skropić wodą z sokiem z cytryny. Wyłożyć połowę tezejacej masy. Przykryć drugim blatem biszkoptu, skropić i wyłożyć resztę masy. Ułożyć trzeci blat biszkoptu. Skropić.

Zimną śmietanę ubić na sztywno z smietan fixem i cukrem waniliowym. Posmarować cienko wierzch i boki tortu. Zrobić rozetki na wierzchu. Tort wstawić do lodówki. Pozostałe 2 galaretki rozpuścić w 3 szklank ach gorącej wody i wylać do plaskich naczyń by warstwa galaretki miala ok. 0,5cm. Odstawić do stężenia.

Na rozetkach poukładać groszki truskawkowe. Ze stężałej galaretki truskawkowej wycinać foremką serduszka i przyklejac na wierzchu i bokach tortu.

Tort schłodzić w lodówce przed podaniem.

Torcik walentynkowy
Biszkopt po otynkowaniu boków i wierzchu bitą śmietaną
Torcik walentynkowy
Biszkopt przełożony kremem po schłodzeniu wyjęty z tortownicy
Torcik walentynkowy
Krem z mleka skondensowanego, galaretki i dżemu
Torcik walentynkowy
Biszkopt po upieczeniu i wystudzeniu wyjęty z formy