Sposób przygotowania:
Torcik walentynkowyBiszkopt
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Powoli dodawać cukier i miksować aż piana będzie błyszcząca. Następnie dodawać po jednym żółtku i miksować do połączenia składników. Mąkę pszenną wymieszać z ziemniaczaną i wsypać do ubitej masy jajecznej. Wymieszać łyżką. Przełożyć do tortownicy o średnicy 20cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Piec do suchego patyczka w temperaturze 180 stopni. Wystudzić i przekroić na 3 blaty.
Masa:
2 galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody i wystudzić. Mleko przelać do miski i mikserem miksować aż się spieni. Dolać wystudzoną galaretkę i miksować, aż masa zrobi się puszysta. Na koniec dodać dżem i zmiksować.
Złożenie tortu:
Biszkopt ułożyć na paterze i zapiac obręcz tortownicy. Ciasto skropić wodą z sokiem z cytryny. Wyłożyć połowę tezejacej masy. Przykryć drugim blatem biszkoptu, skropić i wyłożyć resztę masy. Ułożyć trzeci blat biszkoptu. Skropić.
Zimną śmietanę ubić na sztywno z smietan fixem i cukrem waniliowym. Posmarować cienko wierzch i boki tortu. Zrobić rozetki na wierzchu. Tort wstawić do lodówki. Pozostałe 2 galaretki rozpuścić w 3 szklank ach gorącej wody i wylać do plaskich naczyń by warstwa galaretki miala ok. 0,5cm. Odstawić do stężenia.
Na rozetkach poukładać groszki truskawkowe. Ze stężałej galaretki truskawkowej wycinać foremką serduszka i przyklejac na wierzchu i bokach tortu.
Tort schłodzić w lodówce przed podaniem.