Sposób przygotowania:
Pizza z cebulą, pomidorem, szynką i serem feta
Najpierw przygotowujemy ciasto. W tym celu robimy zaczyn: do ciepłej wody dodajemy drożdże, 2 łyżeczki mąki oraz 0,5 łyżeczki cukru. Wszystko po zmieszaniu odstawiamy na 15 min. Po upłynięciu tego czasu zaczyn wlewamy do reszty mąki. Solimy i wlewamy olej/oliwę. Wszystko mieszamy. Tak przygotowane ciasto ugniatamy ciasto przez 15 min. Po tym czasie odstawiamy ciasto w ciepłym miejscu, na około 1,5 godziny. Najlepiej pod przykryciem. Ciasto powinno urosnąć. Wyrośnięte ciasto ugniatamy i dzielimy na 2 lub 3 części, w zależności od tego jak gruby spód pizzy chcemy uzyskać. Ugniatamy ciasto na 1 placek i rozciągamy je, tak by rozłożyć w prodiżu. Przed położeniem ciasta możemy posmarować spód prodiża margaryną lub wyłożyć papierem do pieczenia. Brzegi ciasta zawijamy, by były grubsze. Możemy zostawić ciasto na ok. 5-10 min, aby znów troszkę wyrosło. Następnie pieczemy je ok. 20 min bez dodatków. Po upłynięciu tego czasu wyłączamy pieczenie i smarujemy środek placka keczupem z majonezem. Dodajemy szynkę, cebulę, pomidory, ser feta i ser żółty. Można dodać przyprawy (po za solą, której smak dostarcza ser feta). Pieczemy pizzę z dodatkami przez ok. 20 min. Wyłączamy prodiż i odczekujemy jeszcze ok. 2 min zanim podniesiemy pokrywę. Pizza gotowa :)



