Sposób przygotowania:
Pizza z pieczarkami i cebulą
Rozetrzeć mleko z cukrem i drożdżami. Poczekać ok. 15 minut aż zaczyn podrośnie. Dodać resztę składników. Wyrobić ciasto. Ukształtować kulę. Posmarować oliwą. Zawinąć w folię. Pozostawić na 20 minut w ciepłym miejscu. Po czym rozwałkować. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wypełnić ciastem. Odstawić na 20 minut. Ciasto posmarować sosem: obrać cebulę i posiekać, obrać czosnek i przecisnąć przez praskę. Rozetrzeć czosnek z cebulą. Zeszklić, podlać zalewą z pomidorów. Przyprawić. Dodać pomidory. Rozetrzeć z keczupem. Dusić 15 minut. Zaprawić mąką ziemniaczaną. Wsypać natkę. Na sosie ułożyć farsz: bakłażana pokroić w plastry. Pomidory sparzyć, usunąć skórkę, pokroić w plastry. Obrać cebule i pokroić w piórka. Obrać czosnek i przecisnąć przez praskę. Rozetrzeć cebulę z czosnkiem i podsmażyć. Zdjąć z ognia, wymieszać z mięsem i przyprawić. Osobno podsmażyć pieczarki i pokrojonego w plastry bakłażana. Przyprawić. Po nałożeniu farszu pizzę posypać startym serem. Przygotowaną pizzę piec w temp. 220 st. C przez 20 minut.