Sposób przygotowania:
Pizza z szynką, kukurydzą, cebulą i papryką
Przygotowanie: 1. Przygotowujemy zaczyn. Do 150 ml ciepłej wody dodajemy drożdże, 2 łyżeczki mąki oraz 0,5 łyżeczki cukru. Mieszamy i odstawiamy na ok. 15 min. 2. Gotowy zaczyn wlewamy do 250 g mąki, dodajemy łyżeczkę soli i łyżkę oliwy/oleju. Mieszamy i ugniatamy ciasto przez 15 min. Jeżeli się klei należy dodać więcej mąki. Ugniecione ciasto odstawiamy na min. 1,5h w ciepłym miejscu i przykrywamy ściereczką. Powinno urosnąć. 3. Po 1,5h ciasto dzielimy na mniej więcej 3 równe części (wyjdą 3 placki do prodiża). 4. Ugniatamy ciasto na 1 placek. Możemy podsypać mąką, aby się nie kleiło. 5. Rozciągamy ciasto i rozkładamy w prodiżu (wcześniej smarujemy spód prodiża margaryną), zawijamy brzegi, aby były trochę grubsze niż środek, zostawiamy na ok. 10 min. 6. Ciasto pieczemy ok. 20 min bez dodatków. 7. Po 20 min wyłączamy pieczenie. Smarujemy pizzę keczupem zmieszanym z majonezem. Dodajemy dodatki, na wierzchu powinien znaleźć się żółty ser. 8. Pieczemy pizzę z dodatkami przez kolejne ok. 15-20 min. 9. Gotowe :) Pozostałe 2 placki mogą być skomponowane całkowicie inaczej, jednak sposób pieczenia pozostaje ten sam :)
lemieszek1@wp.pl