KotkaMisia

KotkaMisia

Szef Kuchni
[Przepisów: 22]

Pizza z szynką, kukurydzą, cebulą i papryką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Bardzo dobra pizza z prodiża. Składniki: szynka, papryka czerwona, kukurydza konserwowa, cebula. Wszystko połączone żółtym serem.

Pizza z szynką, kukurydzą, cebulą i papryką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pizza z szynką, kukurydzą, cebulą i papryką

 

  • Z poniższych składników wychodzi 3 placki (prodiż o średnicy ok. 25 cm, grzałka-góra)

 

  • ZACZYN:
  • 2 łyżeczki mąki
  • 15 g drożdży świeżych
  • 150 ml ciepłej wody
  • 0,5 łyżeczki cukru

 

  • Pozostałe składniki
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy lub oleju
  • szynka
  • kukurydza konserwowa
  • cebula
  • papryka
  • ser żółty
  • keczup
  • majonez
  • margaryna
  • ewentualnie przyprawy np. sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Pizza z szynką, kukurydzą, cebulą i papryką
Przygotowanie: 1. Przygotowujemy zaczyn. Do 150 ml ciepłej wody dodajemy drożdże, 2 łyżeczki mąki oraz 0,5 łyżeczki cukru. Mieszamy i odstawiamy na ok. 15 min. 2. Gotowy zaczyn wlewamy do 250 g mąki, dodajemy łyżeczkę soli i łyżkę oliwy/oleju. Mieszamy i ugniatamy ciasto przez 15 min. Jeżeli się klei należy dodać więcej mąki. Ugniecione ciasto odstawiamy na min. 1,5h w ciepłym miejscu i przykrywamy ściereczką. Powinno urosnąć. 3. Po 1,5h ciasto dzielimy na mniej więcej 3 równe części (wyjdą 3 placki do prodiża). 4. Ugniatamy ciasto na 1 placek. Możemy podsypać mąką, aby się nie kleiło. 5. Rozciągamy ciasto i rozkładamy w prodiżu (wcześniej smarujemy spód prodiża margaryną), zawijamy brzegi, aby były trochę grubsze niż środek, zostawiamy na ok. 10 min. 6. Ciasto pieczemy ok. 20 min bez dodatków. 7. Po 20 min wyłączamy pieczenie. Smarujemy pizzę keczupem zmieszanym z majonezem. Dodajemy dodatki, na wierzchu powinien znaleźć się żółty ser. 8. Pieczemy pizzę z dodatkami przez kolejne ok. 15-20 min. 9. Gotowe :) Pozostałe 2 placki mogą być skomponowane całkowicie inaczej, jednak sposób pieczenia pozostaje ten sam :)
Pizza z szynką, kukurydzą, cebulą i papryką
Przygotowujemy ciasto. Ugniatamy je przez 15 min, odstawiamy w ciepłym miejscu na 1,5h.
Pizza z szynką, kukurydzą, cebulą i papryką
Po 1,5h ciasto dzielimy na 3 części. Jedną z nich ugniatamy, rozciągamy i kładziemy na dnie prodiża. Pieczemy ciasto ok. 15-20min bez dodatków.
Pizza z szynką, kukurydzą, cebulą i papryką
Po 15-20 min dodajemy dodatki, na wierzchu powinien znaleźć się ser. Pieczemy ok. 15-20 min.