marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Pizza z frutti di mare.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Ciasto na pizzę wyrobić i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 2,5 godz.Blachę natrzeć tłuszczem,wyłożyć nań ciasto,dać nadziać,piec

Pizza z frutti di mare.

Składniki:

Pizza z frutti di mare.

 

  • 2 szklanki mąki,
  • 40 dag.drożdży,
  • 1/3 szklanki letniej wody,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól,cukier.
  • Nadzienie:
  • 300 g.mieszanki frutti di mare(małże,ostrygi,krewetki),
  • 3 łyżki pasty pomidorowej ostrej lub łagodnej,
  • tłuszcz do posmarowania blachy,
  • tarty parmezan.

Sposób przygotowania:

Pizza z frutti di mare.
Drożdże dać do miski z letnią wodą i rozgnieść z łyżeczką cukru
i odstawić na 20 min.Potem dosypać mąkę,sól i dwie łyżki oliwy i
wyrobić,podsypując mąką od czasu do czasu.Jak ciasto zacznie odchodzić od dłoni,nakryć ściereczką i dać w ciepłe miejsce do
wyrośnięcia na 2,5 godz.Wtenczas wyjąć z opakowania owoce
morza i rozmrozić,zalewając gorącą wodą i osączyć na sitku.Bla-
-chę nasmarować tłuszczem.Wyrośnięte ciasto rozwałkować i na
-ciągnąć po całej blasze,natrzeć pastą pomidorową pikantną lub
łagodną i nakładać nadzienie z owoców morza,posypać serem po
wierzchu.Nagrzać piekarnik od 170-200 st.C i piec 25-30 min.Po
upieczeniu wystudzić i podawać pokrojoną.