misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 602]

Pizza z jajkiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Nie ma to jak pyszne, delikatna pełna przeróżnych dodatków domowa pizza. Idealna na obiad lub imprezę. Moja rodzina ją uwielbia.

Pizza z jajkiem Więcej zdjęć (10)

Składniki:

Pizza z jajkiem

 

  • Zaczyn:
  • 20 g świeżych drożdży
  • 125 ml ciepłej wody
  • pół łyżeczki cukru
  • 1 łyżka mąki
  • Na ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • 1 jajko
  • płaska łyżeczka soli
  • Dodatki:
  • 1600 g cienkiej kiełbasy
  • 100 g boczku wędzonego
  • 12 pomidorków koralików
  • 2 jajka
  • ser żółty u mnie wędzony

Sposób przygotowania:

Pizza z jajkiem
Mąkę oraz sól przesiewamy do miski. Na środku robimy wgłębienie, w które wlewamy rozrobione w wodzie z dodatkiem cukru i mąki drożdże. Do miski dodajemy jajko oraz olej. Gdy drożdże ruszą zarabiamy gładkie i bardzo elastyczne ciasto, które przekładamy do miski natłuszczonej olejem ( ciasto również smarujemy niewielką ilością oleju- dzięki temu nie obeschnie). Odstawiamy do podwojenia objętości.

Gdy ciasto będzie rosło przygotowujemy dodatki. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy na plasterki. Cienką kiełbasę tniemy na mniejsze kawałki, a boczek na plasterki. Umyte i osuszone pomidorku przecinamy na pół.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy ketchupem. Następnie układamy dodatki. Na górę układamy plasterki sera.

Pizze pieczemy w temp. 200 st przez około 20-25 minut.
Pizza z jajkiem
Miskę z drożdżami odstawiamy do ich ruchenia
Pizza z jajkiem
Zarabiamy gładkie i elastyczne ciasto i przekładamy do miski
Pizza z jajkiem
Gdy ciasto wyrasta przygotowujemy dodatki
Pizza z jajkiem
Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
Pizza z jajkiem
Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
Pizza z jajkiem
Ciasto smarujemy ketchupem
Pizza z jajkiem
Na pizze układamy dodatki
Pizza z jajkiem
Na wierzch układamy plasterki sera
Pizza z jajkiem
Pizze pieczemy w temp. 200 st przez około 20-25 minut.