Sposób przygotowania:
Pizza z jajkiem
Mąkę oraz sól przesiewamy do miski. Na środku robimy wgłębienie, w które wlewamy rozrobione w wodzie z dodatkiem cukru i mąki drożdże. Do miski dodajemy jajko oraz olej. Gdy drożdże ruszą zarabiamy gładkie i bardzo elastyczne ciasto, które przekładamy do miski natłuszczonej olejem ( ciasto również smarujemy niewielką ilością oleju- dzięki temu nie obeschnie). Odstawiamy do podwojenia objętości.
Gdy ciasto będzie rosło przygotowujemy dodatki. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy na plasterki. Cienką kiełbasę tniemy na mniejsze kawałki, a boczek na plasterki. Umyte i osuszone pomidorku przecinamy na pół.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy ketchupem. Następnie układamy dodatki. Na górę układamy plasterki sera.
Pizze pieczemy w temp. 200 st przez około 20-25 minut.
Gdy ciasto będzie rosło przygotowujemy dodatki. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy na plasterki. Cienką kiełbasę tniemy na mniejsze kawałki, a boczek na plasterki. Umyte i osuszone pomidorku przecinamy na pół.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy ketchupem. Następnie układamy dodatki. Na górę układamy plasterki sera.
Pizze pieczemy w temp. 200 st przez około 20-25 minut.
rak89asa