misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Pizza z aromatycznymi kurkami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Pyszna i lekka pizza z aromatycznymi kurkami. W sam raz na wspomnienie lata. Doskonała na obiad i imprezę.

Pizza z aromatycznymi kurkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pizza z aromatycznymi kurkami

 

 

  • Sos pomidorowy

 

  • 2 łyżki gęstego koncentratu pomidorowego
  • 200 ml wody
  • garść drobno pokrojonych liści bazylii
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól i pieprz do smaku

 

  • Dodatki u mnie:

 

  • 2 szkl kurek
  • 150 g pory
  • wędlina
  • starty żółty ser jego gatunek i ilość zależy od naszych upodobań

 

  • Dodatkowo:

 

Sposób przygotowania:

Pizza z aromatycznymi kurkami
Do miseczki dajemy drożdże, cukier, ciepłą wodę oraz kopiatą łyżeczkę mąki. Wszystko dokładnie rozcieramy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Do dużej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy do niej jajko, sól, oliwę z oliwek oraz wyrośnięte drożdże. Zarabiamy gładkie i elastyczne ciasto, które z łatwością odchodzi od ręki, a po naciśnięciu palcem wraca do poprzedniego kształtu. Tak przygotowane ciasto odstawiamy do wyrośnięcia.

Sos pomidorowy:

Do miseczki dajemy koncentrat pomidorowy. Wlewamy do niego wodę i mieszamy. Gdy składniki się połączą dodajemy pozostałe składniki sosu i dokładnie łączymy.

Por kroimy w cieniutkie plasterki i przesmażamy na odrobinie oleju i studzimy.

Kurki dokładnie czyścimy i myjemy w gorącej osolonej wodzie. Następnie przesmażamy na łyżce masła. Pod koniec dodajemy świeży rozmaryn oraz jałowiec. Zalewamy wodą i dusimy, aż płyn całkowicie odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i rozciągamy je palcami na cała jej powierzchnię.

Ciasto smarujemy przygotowanym wcześniej sosem pomidorowy, Na niego dajemy przesmażonego pora, wędlinę i kurki. Wierzch posypujemy startym żółtym serem.

Pizze pieczemy w temp. 200 st przez około 25 minut.
Pizza z aromatycznymi kurkami
Zarabiamy gładkie, jednolite ciasto które odstawiamy do wyrośnięcia
Pizza z aromatycznymi kurkami
Do przesmażonych na maśle kurek dodajemy rozmaryn oraz kulki jałowca zalewamy wodą i dusimy do odparowania całego płynu.
Pizza z aromatycznymi kurkami
Z koncentratu pomidorowego i pozostałych składników robimy sos
Pizza z aromatycznymi kurkami
Ciasto smarujemy sosem i wykładamy na niego dodatki a wierzch posypujemy startym serem.