Sposób przygotowania:
Pizza z aromatycznymi kurkami
Do miseczki dajemy drożdże, cukier, ciepłą wodę oraz kopiatą łyżeczkę mąki. Wszystko dokładnie rozcieramy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do dużej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy do niej jajko, sól, oliwę z oliwek oraz wyrośnięte drożdże. Zarabiamy gładkie i elastyczne ciasto, które z łatwością odchodzi od ręki, a po naciśnięciu palcem wraca do poprzedniego kształtu. Tak przygotowane ciasto odstawiamy do wyrośnięcia.
Sos pomidorowy:
Do miseczki dajemy koncentrat pomidorowy. Wlewamy do niego wodę i mieszamy. Gdy składniki się połączą dodajemy pozostałe składniki sosu i dokładnie łączymy.
Por kroimy w cieniutkie plasterki i przesmażamy na odrobinie oleju i studzimy.
Kurki dokładnie czyścimy i myjemy w gorącej osolonej wodzie. Następnie przesmażamy na łyżce masła. Pod koniec dodajemy świeży rozmaryn oraz jałowiec. Zalewamy wodą i dusimy, aż płyn całkowicie odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i rozciągamy je palcami na cała jej powierzchnię.
Ciasto smarujemy przygotowanym wcześniej sosem pomidorowy, Na niego dajemy przesmażonego pora, wędlinę i kurki. Wierzch posypujemy startym żółtym serem.
Pizze pieczemy w temp. 200 st przez około 25 minut.
Do dużej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy do niej jajko, sól, oliwę z oliwek oraz wyrośnięte drożdże. Zarabiamy gładkie i elastyczne ciasto, które z łatwością odchodzi od ręki, a po naciśnięciu palcem wraca do poprzedniego kształtu. Tak przygotowane ciasto odstawiamy do wyrośnięcia.
Sos pomidorowy:
Do miseczki dajemy koncentrat pomidorowy. Wlewamy do niego wodę i mieszamy. Gdy składniki się połączą dodajemy pozostałe składniki sosu i dokładnie łączymy.
Por kroimy w cieniutkie plasterki i przesmażamy na odrobinie oleju i studzimy.
Kurki dokładnie czyścimy i myjemy w gorącej osolonej wodzie. Następnie przesmażamy na łyżce masła. Pod koniec dodajemy świeży rozmaryn oraz jałowiec. Zalewamy wodą i dusimy, aż płyn całkowicie odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i rozciągamy je palcami na cała jej powierzchnię.
Ciasto smarujemy przygotowanym wcześniej sosem pomidorowy, Na niego dajemy przesmażonego pora, wędlinę i kurki. Wierzch posypujemy startym żółtym serem.
Pizze pieczemy w temp. 200 st przez około 25 minut.
edytaha
misia5
O tak:)
marietta
misia5
Da się zrobić:) Powiedz kiedy będziesz, a dziewczynkami zrobię :)