Sposób przygotowania:
Pizza z jajkiem i kurczakiem
Jajka gotujemy na twardo. Dokładnie umytego pora kroimy na plasterki i przesmażamy na maśle. Brokuła dzielimy na mniejsze kawałki i obgotowujemy przez 3 minuty po czym przelewamy lodowatą wodą. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę przyprawiamy, dokładnie mieszamy i odstawiamy. Mąkę przesiewamy do miski i robimy wgłębienie na zaczyn.
Do szklanki z wodą dodajemy pozostałe składniki i dokładnie je ze sobą mieszamy. Tak przygotowany zaczyn przelewamy do miski z przesianą mąką. Dodajemy pozostałe składniki i odstawiamy do ruszenia zaczynu. Gdy zaczyn mieszamy składniki i zarabiamy gładkie i jednolite ciasto. Wkładamy je do miski, smarujemy niewielką ilością oleju i odstawiamy do wyrośnięta.
Gdy ciasto podwoi objętość przekładamy je na blachę i rozciągamy je na całą jej powierzchnię. Wierzch smarujemy sosem pomidorowym, na którym układamy porwane na mniejsze kawałki liście bazylii. Następnie układamy przesmażoną porę, brokuły oraz pokrojone na plasterki jajka. Na końcu dodajemy zamarynowaną pierś z kurczaka. Górę posypujemy serem żółtym.
Pizze pieczemy w temp. 200 st przez około 20-25 minut.
Do szklanki z wodą dodajemy pozostałe składniki i dokładnie je ze sobą mieszamy. Tak przygotowany zaczyn przelewamy do miski z przesianą mąką. Dodajemy pozostałe składniki i odstawiamy do ruszenia zaczynu. Gdy zaczyn mieszamy składniki i zarabiamy gładkie i jednolite ciasto. Wkładamy je do miski, smarujemy niewielką ilością oleju i odstawiamy do wyrośnięta.
Gdy ciasto podwoi objętość przekładamy je na blachę i rozciągamy je na całą jej powierzchnię. Wierzch smarujemy sosem pomidorowym, na którym układamy porwane na mniejsze kawałki liście bazylii. Następnie układamy przesmażoną porę, brokuły oraz pokrojone na plasterki jajka. Na końcu dodajemy zamarynowaną pierś z kurczaka. Górę posypujemy serem żółtym.
Pizze pieczemy w temp. 200 st przez około 20-25 minut.
Smaki Nati