wiola11

wiola11

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 77]

Ryż z warzywami w sosie słodko kwaśnym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

To danie bardzo szybkie do przygotowania. Przeważnie podaje je na obiad, ale czasami zdarza się też i na kolację.

Ryż z warzywami w sosie słodko kwaśnym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ryż z warzywami w sosie słodko kwaśnym

 

  • ok 0.5 kg fileta z kurczaka
  • przyprawa do kebaba
  • sos
  • 1 kabaczek
  • 1 cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 0.5 litra wody
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka wegety
  • pół łyżeczki cukru
  • 2 łyżki ketchupu ostrego
  • 1-2 torebki ryżu

Sposób przygotowania:

Ryż z warzywami w sosie słodko kwaśnym
Filet z kurczaka kroimy w kostkę przyprawiamy i podsmażamy na małym ogniu od czasu do czasu mieszamy aby mięso się nie przypaliło.

Do garnka wkładamy pokrojonego w kostkę kabaczka, cebulę, paprykę czerwoną i zieloną. Podsmażamy.

Do składników wlewamy wodę i dodajemy przecier pomidorowy przyprawiamy gotujemy ok 10 min.

Podsmażone mięso dodajemy do sosu i dusimy ok 5 min.

Podajemy z wcześniej przygotowanym ryżem. 
Ryż z warzywami w sosie słodko kwaśnym
mięso opukujemy następnie kroimy w kostkę
Ryż z warzywami w sosie słodko kwaśnym
mięso przyprawione podsmażamy na małym ogniu
Ryż z warzywami w sosie słodko kwaśnym
do garnka wkładamy pokrojonego kabaczka,cebulę i papryki podsmażamy następnie dodajemy wodę przecier pomidorowy i przyprawiamy
Ryż z warzywami w sosie słodko kwaśnym
do naszego sosu dodajemy podsmażonego kurczaka

Tagi:

dania ryż