Sposób przygotowania:
Pizza z oliwkami szynką i serem
Pokruszone drożdże zalewamy ciepłą wodą wymieszaną z ciepłym mlekiem, dosypujemy cukier i całość odstawiamy na kwadrans. Następnie dosypujemy mąkę, sól, wbijamy jajko i zaczynamy wyrabiać ciasto (możemy dosypać ciut więcej mąki, lub dolać odrobinę wody). Jak składniki się połączą dolewamy olej i wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie gładkie i elastyczne. Formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia. Pomidory po sparzeniu obieramy ze skórek, kroimy w kostkę i miksujemy blenderem na gładką masę, doprawiamy odrobiną soli i pieprzu oraz oregano, mieszamy. Wyrośnięte ciasto wałkujemy i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy sosem pomidorowym. Następnie układamy oliwki, porwane na kawałki plasterki sera i szynki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego 180 stopni i pieczemy przez ok 20 minut.