marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Pizza z makaronem i prawdziwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pizze często goszczą na naszych stołach i nie tylko,bo różne odmiany włoskich makaronów również.W moim wykonaniu będzie dodatek makaronowy i grzybowy do pizzy.

Pizza z makaronem i prawdziwkami

Składniki:

Pizza z makaronem i prawdziwkami

 

  • 200 g.mąki pszennej,
  • 7 dag.drożdży Babuni,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 1/3 szklanki letniej wody,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 1-2 łyżki oleju do blachy,
  • 3-4 łyżki pasty pomidorowej,
  • 1/2 zawartości paczki makaronu spaghetti
  • 40 dag. prawdziwków,
  • 20 dag.masła,
  • 1 duża czerwona czuszka,
  • 15 dag.parmezanu lub zwykłego żółtego sera.

Sposób przygotowania:

Pizza z makaronem i prawdziwkami
Z grzybów obrać skórki na kapeluszach i oczyścić nóżki z paprochów nożykiem. Następnie pokroić je na plasterki i obsmażyć na maśle z cebulką lub bez niej -ja lubię bez cebuli. Zrobić zaczyn z drożdży, dwóch łyżeczek cukru i letniej wody oraz odstawić na kwadrans w miseczce. Mąkę przesiać do większej misy, wlać do niej zaczyn, dodać sól, oliwę i wyrabiać, póki ciasto nie zacznie odchodzić od rąk. Wtedy to nakryć misę ściereczką lnianą i odstawić na ponad godzinę w ciepłe miejsce. Makaron wrzucić na lekki osolony wrzątek na 15-20 min., potem odcedzić i przelać zimną wodą. Czuszkę opłukać, naciąć na wzdłuż i usunąć z niej nasiona i posiekać drobne plasterki, sera utrzeć na tarce z grubymi oczkami. Piekarnik nagrzać do 200 st. C, blachę lekko nasmarować olejem na pędzelku, a wyrośnięte ciasto wylepić na blasze, nasmarować wierzch ciasta pastą pomidorową, wyłożyć na to makaron a'la sznurek, przysypać grzybami i posiekaną czuszką. Na koniec posypać pizzę serem i wstawić do gorącego piekarnika na 30 min. Po upieczeniu wyjąć i pokroić od razu radełkiem do pizzy oraz podawać.