Sposób przygotowania:
Pizza z makaronem i prawdziwkami
Z grzybów obrać skórki na kapeluszach i oczyścić nóżki z paprochów nożykiem. Następnie pokroić je na plasterki i obsmażyć na maśle z cebulką lub bez niej -ja lubię bez cebuli. Zrobić zaczyn z drożdży, dwóch łyżeczek cukru i letniej wody oraz odstawić na kwadrans w miseczce. Mąkę przesiać do większej misy, wlać do niej zaczyn, dodać sól, oliwę i wyrabiać, póki ciasto nie zacznie odchodzić od rąk. Wtedy to nakryć misę ściereczką lnianą i odstawić na ponad godzinę w ciepłe miejsce. Makaron wrzucić na lekki osolony wrzątek na 15-20 min., potem odcedzić i przelać zimną wodą. Czuszkę opłukać, naciąć na wzdłuż i usunąć z niej nasiona i posiekać drobne plasterki, sera utrzeć na tarce z grubymi oczkami. Piekarnik nagrzać do 200 st. C, blachę lekko nasmarować olejem na pędzelku, a wyrośnięte ciasto wylepić na blasze, nasmarować wierzch ciasta pastą pomidorową, wyłożyć na to makaron a'la sznurek, przysypać grzybami i posiekaną czuszką. Na koniec posypać pizzę serem i wstawić do gorącego piekarnika na 30 min. Po upieczeniu wyjąć i pokroić od razu radełkiem do pizzy oraz podawać.