Sposób przygotowania:
Pizza z patelni ze świeżą kolendrąPrzygotowanie ciasta na pizzę
Mąkę i proszek do pieczenia wsypujemy do miski, dodajemy wodę i oliwę oraz szczyptę soli. Mieszamy, aż się połączy. Następnie przekładamy na stolnicę, dzielimy na 2 porcje i wałkujemy podsypując mąką na cienkie placki.
Przygotowanie składników
Mozzarellę pokrój drobno (najlepsza byłaby tarta mozzarella, ale akurat posiadałam w całości). Szynkę w plastrach pokrój na mniejsze kawałki. Pomidorki przekrój na połówki.
Smażenie
Patelnię wysmaruj olejem za pomocą silikonowego pędzelka, rozgrzej, wyłóż pierwszy placek. Smaż, aż zrumieni się od spodu, następnie odwróć, posmaruj koncentratem, posyp pokrojoną mozzarellą oraz szynką. Przykryj patelnię i smaż aż ser się rozpuści, a druga strona pizzy zarumieni. To samo zrób z drugim plackiem ciasta.
Dekoracja
Usmażoną pizzę zdejmujemy z patelni, układamy pokrojone na połówki pomidorki oraz listki świeżej kolendry, posypujemy suszoną bazylią.
SylaUla