cherry

cherry

Złoty Ekspert
[Przepisów: 508]

Pizza z patelni ze świeżą kolendrą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pizza z patelni to błyskawiczne danie, które można przygotować dosłownie w 20 minut - dodatek świeżej kolendry sprawia, że jest niezwykle aromatyczna!

Pizza z patelni ze świeżą kolendrą

Składniki:

Pizza z patelni ze świeżą kolendrą

składniki na ciasto

  • 150 g mąki pszennej
  • 2 łyżki oliwy
  • 70 ml wody
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

wierzch pizzy

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 mozzarella
  • kilka plastrów szynki
  • łyżeczka suszonej bazylii
  • garść pomidorków cherry :)
  • kilka listków świeżej kolendry

Sposób przygotowania:

Pizza z patelni ze świeżą kolendrą

Przygotowanie ciasta na pizzę

Pizza z patelni ze świeżą kolendrą
Składniki na ciasto umieszczamy w misce i mieszamy do połączenia.

Mąkę i proszek do pieczenia wsypujemy do miski, dodajemy wodę i oliwę oraz szczyptę soli. Mieszamy, aż się połączy. Następnie przekładamy na stolnicę, dzielimy na 2 porcje i wałkujemy podsypując mąką na cienkie placki.

Przygotowanie składników

Pizza z patelni ze świeżą kolendrą

Mozzarellę pokrój drobno (najlepsza byłaby tarta mozzarella, ale akurat posiadałam w całości). Szynkę w plastrach pokrój na mniejsze kawałki. Pomidorki przekrój na połówki.

Smażenie

Pizza z patelni ze świeżą kolendrą
Kiedy placek zrumieni się od spodu, przewracamy go, i zrumienioną stronę smarujemy koncentratem i wykładamy mozzarellę oraz szynkę. Przykrywamy.

Patelnię wysmaruj olejem za pomocą silikonowego pędzelka, rozgrzej, wyłóż pierwszy placek. Smaż, aż zrumieni się od spodu, następnie odwróć, posmaruj koncentratem, posyp pokrojoną mozzarellą oraz szynką. Przykryj patelnię i smaż aż ser się rozpuści, a druga strona pizzy zarumieni. To samo zrób z drugim plackiem ciasta.

Dekoracja

Pizza z patelni ze świeżą kolendrą
Gotowa pizza na talerzu. Serwujemy na gorąco.

Usmażoną pizzę zdejmujemy z patelni, układamy pokrojone na połówki pomidorki oraz listki świeżej kolendry, posypujemy suszoną bazylią.