margarytka

margarytka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 60]

Pizza z patelni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszna domowa pizza z patelni,każdy dostaje swoją porcję i nie trzeba się martwić kto ma zjeść ostatni kawałek :) Można dodać pomidory paprykę co kto lubi.

Pizza z patelni Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pizza z patelni

 

  • 3szkl mąki
  • 3łyżki oleju
  • 1szkl ciepłej wody
  • 20g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • 20 kapeluszy z pieczarek
  • plasterki wędliny
  • plasterki sera żółtego
  • sól,pieprz

 

Sposób przygotowania:

Pizza z patelni
Drożdże pokruszyć do kubeczka zasypać cukrem i wymieszać do rozpuszczenia się.Mąkę przesiać do miski,wsypać sól wlać olej drożdże i mieszać dolewając stopniowo ciepłą wodę.Zarobić elastyczne ciasto(nie powinno kleić się do rąk)włożyć do woreczka foliowego i odstawić na 20 minut. W międzyczasie oczyścić pieczarki,pokroić w średnią kostkę posolić i popieprzyć.Poddusić na masełku. Ciasto wyjąć z woreczka zarobić i oderwać kulkę wielkości średniej pięści,rozwałkować na średnicę patelni i na ok. 1cm grubości.Patelnię rozgrzać i wlać łyżkę oleju,położyć placek i smażyć na złoty kolor uważając aby się nie przypalił ok. 5 minut.Po tym czasie odwrócić na drugą stronę,rozłożyć 2-3 łyżki pieczarek na nie położyć wędlinę i plasterki sera(może być tarty ser).Przykryć pokrywką i smażyć kolejne 5minut na średnim ogniu.Zdjąć na talerz polać keczupem,podawać od razu.
Pizza z patelni
zarabiamy elastyczne ciasto
Pizza z patelni
wkładamy do woreczka foliowego na 20minut aby wyrosło
Pizza z patelni
odrywamy kawałek i wałkujemy na okrągły placek
Pizza z patelni
smażymy na złoty kolor i nakładamy pieczarki wędlinę ser itp