izek

izek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 71]

Pizza z patelni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Gdy miałam ochotę na domową pizzę, to nawet chwilowy brak piekarnika nie był żadną przeszkodą. Tani i łatwy sposób na doskonałą pizzę.

Pizza z patelni

Składniki:

Pizza z patelni

 

Sposób przygotowania:

Pizza z patelni
Pieczarki kroimy w grubsze talarki oraz podsmażamy na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek. Odkładamy je do osobnego naczynia. Cebulę przekrawamy na pół i kroimy w cienkie paski. Wrzucamy ją na rozgrzaną, polaną wcześniej oliwą z oliwek patelnię, lekko solimy. Gdy cebula się zarumieni, przekładamy ją do osobnego naczynia. Do miski wsypujemy mąkę , dodajemy wodę olej oraz sól. Wszystko ugniatamy na jednolitą masę. Następnie rozwałkowujemy ciasto do wielkości patelni. Na rozgrzaną patelnię przekładamy ciasto, podsmażamy na małym ogniu, aż spód się zarumieni. Przewracamy na drugą stronę i zdejmujemy na chwilę z ognia. Wierzch ciasta smarujemy przecierem pomidorowym i układamy szynkę, ser, podsmażoną wcześniej cebulę, podsmażone pieczarki oraz pomidory (kolejność składników dowolna). Pizzę posypujemy ziołami prowansalskimi i czosnkiem granulowanym. Patelnię kładziemy ponownie na ogień i smażymy, aż spód się zarumieni.