Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Pizza z patelni z włoską przyprawą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dodatek przyprawy włoskiej do ciasta to dobry pomysł na przygotowanie smacznej pizzy w innym wydaniu.

Pizza z patelni z włoską przyprawą

Składniki:

Pizza z patelni z włoską przyprawą

 

  • Ciasto:
  • 2 szkl mąki pszennej
  • 200 ml wody letniej
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 dag świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka przyprawy włoskiej
  • 2 łyżki oleju

 

  • Dodatki:
  • 5 dag boczku wędzonego
  • 5 dag pora
  • 15-20 dag pieczarek
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 10 dag żółtego sera
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Pizza z patelni z włoską przyprawą

ETAP 1:

Pizza z patelni z włoską przyprawą
Spieniony rozczyn połączyć z wodą i mąką.

Drożdże pokruszyć, wymieszać z cukrem, rozpuścić, dodać 2-3 łyżki ciepłej wody, 2 łyżki mąki, zamieszać, przykryć ściereczką, odłożyć w ciepłe miejsce na 10-15 minut.

Pozostałą mąkę wsypać do drugiej miski, dodać resztę wody, spieniony rozczyn i wyrabiać około 5-6 minut. Odłożyć do wyrośnięcia.

ETAP 2:

Pizza z patelni z włoską przyprawą
Pod koniec do ciasta dodać sól, olej i przyprawę

Następnie dodać sól, przyprawą włoską do pizzy, olej i wyrabiać do momentu aż ciasto będzie odchodziło od miski.

ETAP 3:

Pizza z patelni z włoską przyprawą
Boczek połączyć z porem, pieczarkami i koncentratem pomidorowym

Na rozgrzanym oleju podsmażyć pokrojony w słupki boczek i por. Dodać posiekane pieczarki, smażyć do odparowania, połączyć z koncentratem, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.

ETAP 4:

Pizza z patelni z włoską przyprawą
Na wyłożoną papierem do pieczenia patelnię włożyć krążek ciasta.

Ciasto podzielić 2-3 kawałki w zależności od wielkości patelni. Dno patelni wyłożyć papierem do pieczenia, włożyć rozwałkowany kawałek ciasta.

ETAP 5:

Pizza z patelni z włoską przyprawą

Wyłożyć porcję przygotowanego farszu, posypać żółtym serem.

ETAP 6:

Pizza z patelni z włoską przyprawą

Piec pod przykryciem około 20 minut, na największym palniku i na najmniejszym ogniu.