ajrinwu

ajrinwu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 282]

Pizza z siemieniem, śląską, pieczarkami i serkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Uwielbiam pizzę zwłaszcza prosto po upieczeniu z aromatycznym zapachem pieczarek oraz z cebulką, jeszcze gorącym topionym serkiem gouda, jest wspaniała może być podawana na różne okazje.

Pizza z siemieniem, śląską, pieczarkami i serkiem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pizza z siemieniem, śląską, pieczarkami i serkiem

 

  • mąka 2 szklanki
  • 2 łyżki ugotowanego siemienia lnianego - samych pestek
  • 25 dag usmażonych pieczarek
  • 1 cebulka( także smażona)
  • 3 dag. drożdży
  • 2 kiełbaski śląskie cienkie
  • 1 serek topiony Gouda
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego

Sposób przygotowania:

Pizza z siemieniem, śląską, pieczarkami i serkiem
Bierzemy pół szklanki ciepłej wody, w niej rozpuszczamy drożdże ok.3 dag. dodajemy pół płaskiej łyżeczki soli oraz cukru wsypujemy siemię lniane, dwie szklanki mąki oraz trzy łyżki oleju słonecznikowego. Wszystko wyrabiamy na jednolite ciasto, podsypujemy mąką i wałkujemy. Wkładamy na blachę i dajemy ciastu podrosnąć. Na to ciasto układamy podsmażone pieczarki z cebulką, kładziemy pokrojoną śląską w cząstki oraz serek topiony który układamy po całej pizzy kawałkami. Pieczemy ok.45 min do 1 godziny, w zależności od temp. Gotową pizzę możemy podawać z ketchupem. Smacznego kochani.
Pizza z siemieniem, śląską, pieczarkami i serkiem
Ja piekę pizzę w prodiżu, uwielbiam jej smak