KulinarnaJa

KulinarnaJa

Kuchcik
[Przepisów: 0]

Pizza z szynką parmeńską i rukolą

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Doskonałe ciasto, wyśmienite dodatki. A wszystko tak proste. Polecam!

Pizza z szynką parmeńską i rukolą Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pizza z szynką parmeńską i rukolą

 

 

  • Na wierzch: (na 1 pizzę - drugą robię zazwyczaj inną)
  • 4 plastry szynki parmeńskiej
  • kulka mozzarelli
  • garść startego żółtego sera
  • sos Tabasco
  • garść rukoli
  • sos do pizzy (używam doprawionej passaty)
  • oregano

 

Sposób przygotowania:

Pizza z szynką parmeńską i rukolą
Ciasto: z podanych składników zagniatamy elastyczne i gładkie ciasto.Przykrywamy je szmatką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce - dogodziny. Po tym czasie dzielimy ciasto na pół i z każdej częściformujemy koła. Wykładamy je na blasze z papierem do pieczenia. Spodysmarujemy sosem, posypujemy serem żółtym i układamy plastry mozzarelli.Na to szynka (ja swoją kroję na mniejsze kawałki), oregano i Tabasco dosmaku. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 220/230*C na drugiej od dołupółce ok. 10 - 15 min aż się zarumieni od spodu. Podajemy z rukolą i ewentualnie z Tabasco. Smacznego!
Pizza z szynką parmeńską i rukolą
Etap 1
Pizza z szynką parmeńską i rukolą
Etap 2