Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 383]

Pizza ze szparagami i boćwiną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Zapraszam na pizzę z zielonymi szparagami i boćwiną. To wiosenne połączenie sprawdziło się na moim stole, a może i Wy się skusicie?

Pizza ze szparagami i boćwiną Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pizza ze szparagami i boćwiną

Ciasto (na dwie pizze 30- cm):

Dodatkowo (na jedną porcję 30 cm):

  • 4-5 sztuk zielonych szparagów
  • 3-4 sztuki boćwiny
  • 2 kulki mozzarelli (500 g)
  • kilka liści szałwii
  • oliwa
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Pizza ze szparagami i boćwiną

Etap 1:

Pizza ze szparagami i boćwiną
Umyć boćwinę i zielone szparagi, następnie pokroić.

Boćwinę umyć i pokroić. Zielone szparagi umyć, usunąć zdrewniałe końce i pokroić na mniejsze kawałki. Szparagi można jeszcze dodatkowo przekroić wzdłuż.

Ciasto:

Pizza ze szparagami i boćwiną
Z podanych składników wyrobić gładkie i elastyczne ciasto.

W misce wymieszać mąkę z solą i suchymi drożdżami, dodać oliwę i ciepłą wodę. Wyrabiać elastyczne ciasto przez 10 min. podsypując mąką. Do miski przełożyć wyrobione ciasto, przykryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Etap 3:

Pizza ze szparagami i boćwiną
Ciasto rozwałkować na cienki 30 centymetrowy placek.

Po upływie 30 minut do 1 godz. ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką i jeszcze chwilę wyrabiać. Podzielić na pół i rozwałkować dwa 30-centymetrowe placki.

Etap 4:

Pizza ze szparagami i boćwiną
Na cieście wyłożyć pokrojoną mozzarellę i liście szałwii.

Mozzarellę pokroić na cienkie plasterki i ułożyć na pizzy. Liści szałwii umyć poukładać na serze.

Etap 5:

Pizza ze szparagami i boćwiną
Ułożyć pokrojone zielone szparagi i boćwinę, piec w 200°C przez 15 min.

Na końcu ułożyć szparagi i boćwinę. Całość lekko spryskać oliwą. Pizzę piec w 200°C przez ok.15 minut. Posypać świeżo zmielonym pieprzem i solą do smaku. Można polać ketchupem.