Sposób przygotowania:
Pizza ze szparagami i cukinią
1. Przygotowujemy ciasto na spód. Mąkę mieszamy z drożdżami, solą, cukrem i przyprawami. Dodajemy oliwę z oliwek i zaczynamy ugniatać. Dodajemy powoli wodę, ciągle ugniatając, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Formujemy kulę i pozostawiamy do wyrośnięcia na minimum godzinę, pod przykryciem. 2. W czasie, gdy ciasto wyrasta, przygotowujemy sos. Cebulę i czosnek kroimy drobno. Do rondelka wlewamy oliwę z oliwek, rozgrzewamy. Dorzucamy cebulę i czosnek i smażymy kilka minut, aż cebula zmięknie a czosnek zacznie się zarumieniać. Wlewamy śmietanę, dodajemy przyprawy i wszystko mieszamy. Zmniejszamy ogień i od czasu do czasu mieszając, pozwalamy się śmietance podgotować. Doprawiamy mąką po około 5 minutach. Gdy zacznie gęstnieć, odstawiamy.3. Od szparagów odcinamy twarde końce, pozostałe zalewamy wrzątkiem na około 2 minuty, a następnie osuszamy i kroimy w paski. Cukinię myjemy i kroimy w prążki, a następnie w ćwiartki. Ser feta i szynkę kroimy w kostkę. 4. Rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni. Na stolnicy rozwałkowujemy pizzę. Zawijamy lub doklejamy brzegi, by były wyższe. Smarujemy pizzę sosem ze śmietany i cebuli, układamy szynkę, ser feta, cukinię i szparagi. Na blasze wykładamy papier do pieczenia. Pieczemy około 20 minut, aż sos zacznie na pizzy bulgotać, a boki będą przyrumienione. Smacznego!