Inspirowane Smakiem

Inspirowane Smakiem

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 85]

Pizza ze szparagami i cukinią

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pizza lekka i wiosenna. Bez klasycznego sosu pomidorowego, bez serów, z niewielką ilością mięsa. Pyszna!

Pizza ze szparagami i cukinią

Składniki:

Pizza ze szparagami i cukinią

 

  • Ciasto
  • mąka pszenna - 300 gram
  • drożdże suche - 7 gram
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • sól - szczypta
  • cukier - 1/2 łyżeczki
  • ciepła woda - 2/3 szklanki
  • bazylia, tymianek, pieprz - 1 łyżka
  • Sos
  • oliwa z oliwek - 1 łyżka
  • cebula - 1 średnia
  • czosnek - 3 ząbki
  • śmietana 30% - 200 ml
  • pieprz, sól - szczypta
  • oregano - 1 płaska łyżeczka
  • mąka - 1 łyżka
  • Dodatki
  • szparagi - pęczek
  • cukinia - 1 średnia
  • ser feta - 100 gram
  • szynka - kilka plasterków

Sposób przygotowania:

Pizza ze szparagami i cukinią
1. Przygotowujemy ciasto na spód. Mąkę mieszamy z drożdżami, solą, cukrem i przyprawami. Dodajemy oliwę z oliwek i zaczynamy ugniatać. Dodajemy powoli wodę, ciągle ugniatając, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Formujemy kulę i pozostawiamy do wyrośnięcia na minimum godzinę, pod przykryciem. 2. W czasie, gdy ciasto wyrasta, przygotowujemy sos. Cebulę i czosnek kroimy drobno. Do rondelka wlewamy oliwę z oliwek, rozgrzewamy. Dorzucamy cebulę i czosnek i smażymy kilka minut, aż cebula zmięknie a czosnek zacznie się zarumieniać. Wlewamy śmietanę, dodajemy przyprawy i wszystko mieszamy. Zmniejszamy ogień i od czasu do czasu mieszając, pozwalamy się śmietance podgotować. Doprawiamy mąką po około 5 minutach. Gdy zacznie gęstnieć, odstawiamy.3. Od szparagów odcinamy twarde końce, pozostałe zalewamy wrzątkiem na około 2 minuty, a następnie osuszamy i kroimy w paski. Cukinię myjemy i kroimy w prążki, a następnie w ćwiartki. Ser feta i szynkę kroimy w kostkę. 4. Rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni. Na stolnicy rozwałkowujemy pizzę. Zawijamy lub doklejamy brzegi, by były wyższe. Smarujemy pizzę sosem ze śmietany i cebuli, układamy szynkę, ser feta, cukinię i szparagi. Na blasze wykładamy papier do pieczenia. Pieczemy około 20 minut, aż sos zacznie na pizzy bulgotać, a boki będą przyrumienione. Smacznego!