thegrooba

thegrooba

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

SUPERPRZEPIS

'Biała' pizza ze szparagami i szynką

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Pyszna domowa pizza ze śmietana, szparagami, ziołami i szynką

'Biała' pizza ze szparagami i szynką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

'Biała' pizza ze szparagami i szynką

 

  • ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 200 ml ciepłej wody
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy
  • oraz:
  • 100 g śmietany 12% lub jogurtu greckiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżeczki listków tymianku
  • sól, pieprz, cukier, (masło)
  • 400 g szparagów białych (u mnie to waga po obraniu i odcięciu końcówek)
  • 5 plasterków ulubionej szynki, np drobiowej lub schabu
  • 1/2 kulki mozzarelli
  • 10 dag sera gouda
  • 1 łyżka oliwy

Sposób przygotowania:

'Biała' pizza ze szparagami i szynką
W miseczce rozmieszać drożdże z 2 łyżkami ciepłej wody i cukrem - odstawic na 10 minut. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać sól, resztę wody i rozczyn drożdżowy - wyrobić gładkie ciasto. Kulę posmarować oliwą, przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 20-30 minut. Szparagi obrać, odciąć zdrewniałe końcówki* (3-4 cm) włożyć do garnka z wrzątkiem, tak aby główki wystawały. Dodać szczyptę soli, łyżeczkę cukru (dodałam też łyżeczkę masła). Gotować ok 12 minut. Piekarnik rozgrzać do temp 210 stopni. Gotowe ciasto wyrobić na stolnicy, przełożyć na blachę. Brzegi posmarować oliwą. Śmietanę lub jogurt wymieszać z rozdrobnionymi ząbkami czosnku, szczypiorkiem, łyżeczką tymianku oraz doprawić solą i pieprzem - rozsmarować na cieście. Posypać starta goudą, dodać pokrojone, ugotowane szparagi oraz szynkę. Piec 20 minut. Pod koniec dodać cienkie plastry mozzarelli - zapiec do rozpuszczenia sie sera. Gotową pizze posypać reszta tymianku. Podawać z sosem czosnkowym i pomidorowym. *Zdrewniałe końcówki wykorzystałam do zrobienia zupy. Rozgotowałam je w wodzie w której gotowałam szparagi, dodałam kostkę bulionową, zmiksowałam i przetarłam przez sito. Do zupy dodałam jeden duży ugotowany ziemniak i jedną cebulkę zeszkloną na maśle. Zmiksowałam ponownie. Dodałam pieprz, szczyptę gałki muszkatołowej i 1/2 szklanki mleka. Podałam z tymiankiem.
'Biała' pizza ze szparagami i szynką
Etap 1
'Biała' pizza ze szparagami i szynką
Etap 2
'Biała' pizza ze szparagami i szynką
Etap 3
'Biała' pizza ze szparagami i szynką
Etap 4