Sposób przygotowania:
'Biała' pizza ze szparagami i szynką
W miseczce rozmieszać drożdże z 2 łyżkami ciepłej wody i cukrem - odstawic na 10 minut. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać sól, resztę wody i rozczyn drożdżowy - wyrobić gładkie ciasto. Kulę posmarować oliwą, przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 20-30 minut. Szparagi obrać, odciąć zdrewniałe końcówki* (3-4 cm) włożyć do garnka z wrzątkiem, tak aby główki wystawały. Dodać szczyptę soli, łyżeczkę cukru (dodałam też łyżeczkę masła). Gotować ok 12 minut. Piekarnik rozgrzać do temp 210 stopni. Gotowe ciasto wyrobić na stolnicy, przełożyć na blachę. Brzegi posmarować oliwą. Śmietanę lub jogurt wymieszać z rozdrobnionymi ząbkami czosnku, szczypiorkiem, łyżeczką tymianku oraz doprawić solą i pieprzem - rozsmarować na cieście. Posypać starta goudą, dodać pokrojone, ugotowane szparagi oraz szynkę. Piec 20 minut. Pod koniec dodać cienkie plastry mozzarelli - zapiec do rozpuszczenia sie sera. Gotową pizze posypać reszta tymianku. Podawać z sosem czosnkowym i pomidorowym. *Zdrewniałe końcówki wykorzystałam do zrobienia zupy. Rozgotowałam je w wodzie w której gotowałam szparagi, dodałam kostkę bulionową, zmiksowałam i przetarłam przez sito. Do zupy dodałam jeden duży ugotowany ziemniak i jedną cebulkę zeszkloną na maśle. Zmiksowałam ponownie. Dodałam pieprz, szczyptę gałki muszkatołowej i 1/2 szklanki mleka. Podałam z tymiankiem.
haniakson
evita0007
Sarenka
cherry
A.B.