kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Pizza ze szparagami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pizzę uwielbia chyba każdy. Korzystając z sezonu szparagowego polecam przygotować tą ze szparagami, szynka i boczkiem. Cienkie, włoskie ciasto, gęsty sos pomidorowy i aromatyczne szparagi to gwarancja sukcesu.

Pizza ze szparagami

Składniki:

Pizza ze szparagami

 

  • ciasto:
  • 190ml wody
  • 30 g drożdży
  • 350g przesianej mąki
  • szczypta soli
  • łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oliwy

 

  • sos pomidorowy:
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa do smażenia
  • puszka pomidorów
  • przecier pomidorowy
  • sól, pieprz, papryka ostra

 

Sposób przygotowania:

Pizza ze szparagami
Ciasto: Drożdże wymieszać z letnia woda i cukrem. Odstawić na 10 minut. Z mąki, soli, oliwy i rozczynu wyrobić ciasto. Uformować w kulę i zostawić w misce w cieple przykryte ścierką na około 40-60 minut. Sos pomidorowy: Cebulę i czosnek obrać posiekać i podsmażyć na oliwie do zeszklenia. Dodać pomidory z puszki i przecier pomidorowy. Gotować około 5 minut. Zmiksować blenderem na gładko. Doprawić do smaku przyprawami. Dodatki: Szparagi myjemy, dokładnie obieramy i gotujemy w wodzie z dodatkiem soli oraz łyżki cukru. Kroimy na pół. Cukinie kroimy w grube plastry. Na patelni rozgrzewamy oliwę i przesmażamy z obu stron plastry cukinii doprawiając je solą, pieprzem czarnym oraz tymiankiem. Szynkę i boczek kroimy w kostkę. Oliwki przekrawamy na pół. Ciasto rozwałkować, po nakłuwać gęsto widelcem. Posmarować cienko sosem i ułożyć dodatki. Piec około 12-15 minut w 230 stopniach C.