Sposób przygotowania:
Pizza ze szparagami
Ciasto: Drożdże wymieszać z letnia woda i cukrem. Odstawić na 10 minut. Z mąki, soli, oliwy i rozczynu wyrobić ciasto. Uformować w kulę i zostawić w misce w cieple przykryte ścierką na około 40-60 minut. Sos pomidorowy: Cebulę i czosnek obrać posiekać i podsmażyć na oliwie do zeszklenia. Dodać pomidory z puszki i przecier pomidorowy. Gotować około 5 minut. Zmiksować blenderem na gładko. Doprawić do smaku przyprawami. Dodatki: Szparagi myjemy, dokładnie obieramy i gotujemy w wodzie z dodatkiem soli oraz łyżki cukru. Kroimy na pół. Cukinie kroimy w grube plastry. Na patelni rozgrzewamy oliwę i przesmażamy z obu stron plastry cukinii doprawiając je solą, pieprzem czarnym oraz tymiankiem. Szynkę i boczek kroimy w kostkę. Oliwki przekrawamy na pół. Ciasto rozwałkować, po nakłuwać gęsto widelcem. Posmarować cienko sosem i ułożyć dodatki. Piec około 12-15 minut w 230 stopniach C.