wjosna

wjosna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 78]

Pizza ze szparagami i jajkiem

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Wiosenny wariant pizzy - z jajkiem i szparagami

Pizza ze szparagami i jajkiem

Składniki:

Pizza ze szparagami i jajkiem

 

  • Ciasto
  • 250 g mąki
  • Ok pół szklanki letniej wody
  • 5 g suchych drożdży
  • 2 łyżki oliwy
  • szczpta soli
  • szczypta cukru

 

 

Sposób przygotowania:

Pizza ze szparagami i jajkiem
Wyrobić ciasto: Do kubka wlać letnią wodę, oliwę, wsypać drożdże, dodać sól i cukier. Odstawić na ok 10 minut. Mąkę wysypać na stolnicę i pośrodku zrobić wgłębienie – dodać mieszakę z drożdżami. Mieszać powoli, zagarniając mąkę do środka wgłębienia a gdy masa zacznie się sklejać dokładnie wyrobić rękoma – to powinno trwać kilka minut, moża dodawać mąkę i wodę gdyby ciasto było zbyt suche lub zbyt wilgotne. Uformować kulkę, obsypać mąką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce ( pod przykryciem np z folii lub sciereczki) na ok godzinę. Po tym czasie znów ciasto zagnieść dodając trochę maki, rozwałkować na kształt formy. Przygotowaną formę posypać mąką, ułożyć placek i odstawić na ok 20 minut. Po tym czasie posypać placek startym serem. Szparagi wymieszać delikatnie z oliwą i wyłożyć na pizzy. Wstawić do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika i piec około 10 minut. Wyciągnąć z piekarnika, wybić n pizze jajka uważjąc, żeby się nie rozlały i wstawić ponownie do piekarnika. Piec kilka minut, tak aby żółtko jajka pozostało płynne. Pizze posypać listkami sałty.