Sposób przygotowania:
Pizza ze szparagami i jajkiem
Wyrobić ciasto: Do kubka wlać letnią wodę, oliwę, wsypać drożdże, dodać sól i cukier. Odstawić na ok 10 minut. Mąkę wysypać na stolnicę i pośrodku zrobić wgłębienie – dodać mieszakę z drożdżami. Mieszać powoli, zagarniając mąkę do środka wgłębienia a gdy masa zacznie się sklejać dokładnie wyrobić rękoma – to powinno trwać kilka minut, moża dodawać mąkę i wodę gdyby ciasto było zbyt suche lub zbyt wilgotne. Uformować kulkę, obsypać mąką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce ( pod przykryciem np z folii lub sciereczki) na ok godzinę. Po tym czasie znów ciasto zagnieść dodając trochę maki, rozwałkować na kształt formy. Przygotowaną formę posypać mąką, ułożyć placek i odstawić na ok 20 minut. Po tym czasie posypać placek startym serem. Szparagi wymieszać delikatnie z oliwą i wyłożyć na pizzy. Wstawić do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika i piec około 10 minut. Wyciągnąć z piekarnika, wybić n pizze jajka uważjąc, żeby się nie rozlały i wstawić ponownie do piekarnika. Piec kilka minut, tak aby żółtko jajka pozostało płynne. Pizze posypać listkami sałty.
edytaha
ami91
MagdaMM
agabi22
MagdaMM
Netka
wjosna
edytaha
Dziękuję za odpowiedź :)