Sposób przygotowania:
Pizza ze szparagami i boćwinąEtap 1:
Boćwinę umyć i pokroić. Zielone szparagi umyć, usunąć zdrewniałe końce i pokroić na mniejsze kawałki. Szparagi można jeszcze dodatkowo przekroić wzdłuż.
Ciasto:
W misce wymieszać mąkę z solą i suchymi drożdżami, dodać oliwę i ciepłą wodę. Wyrabiać elastyczne ciasto przez 10 min. podsypując mąką. Do miski przełożyć wyrobione ciasto, przykryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Etap 3:
Po upływie 30 minut do 1 godz. ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką i jeszcze chwilę wyrabiać. Podzielić na pół i rozwałkować dwa 30-centymetrowe placki.
Etap 4:
Mozzarellę pokroić na cienkie plasterki i ułożyć na pizzy. Liści szałwii umyć poukładać na serze.
Etap 5:
Na końcu ułożyć szparagi i boćwinę. Całość lekko spryskać oliwą. Pizzę piec w 200°C przez ok.15 minut. Posypać świeżo zmielonym pieprzem i solą do smaku. Można polać ketchupem.