Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Pizzerinki według Kasi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Bardzo apetyczne pizzerinki, każdemu będą smakować.

Pizzerinki według Kasi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pizzerinki według Kasi

 

  • Ciasto:
  • 2,5 szkl mąki
  • 3 dkg świeżych drożdży
  • 1 szkl wody niegazowanej
  • 3 łyżki oleju
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • Farsz:
  • 10 dkg szynki
  • 1/2 laski cienkiej kiełbasy
  • 3 cebule
  • 30 dkg pieczarek
  • 2 duże pomidory
  • 1 papryka zielona
  • 20 dkg sera żółtego
  • sól, pieprz
  • oliwa

Sposób przygotowania:

Pizzerinki według Kasi
Przygotowujemy ciasto. Połowę wody podgrzewamy w garnuszku, dodajemy pokruszone drożdże oraz cukier. Starannie mieszamy, aż wszystko się rozpuści. Do miski przesiewamy mąkę. Wlewamy rozpuszczone drożdże, mieszamy. Następnie wlewamy pozostałą wodę, olej oraz wsypujemy sól. Mieszamy. Reką zagniatamy ciasto do momentu aż przestanie się kleić do ręki (około 10 minut). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 50 minut. Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na tłuszczu. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, także podsmażamy. Paprykę kroimy w cienkie paski i również podsmażamy. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórek i kroimy w kostkę. Wędliny kroimy na mniejsze kawałki. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Z wyrośniętego ciasta formujemy niewielkie okrągłe placuszki, układamy na blaszce z pergaminem. Na cieście układamy kolejno porcje pomidorów, cebuli, pieczarek, papryki, wędliny oraz sera. Całość posypujemy solą, pieprzem oraz ulubionymi przyprawami. Pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 220 stopni. Podajemy polane keczupem.
Pizzerinki według Kasi
Przygotowujemy ciasto drożdżowe, odstawiamy do wyrośnięcia.
Pizzerinki według Kasi
Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na tłuszczu.
Pizzerinki według Kasi
Cebulę obieramy i kroimy w piórka, także podsmażamy.
Pizzerinki według Kasi
Z wyrośniętego ciasta formujemy niewielkie okrągłe placuszki, układamy na blaszce z pergaminem. Na cieście układamy kolejno porcje pomidorów, cebuli, pieczarek, papryki, wędliny oraz sera.