Sposób przygotowania:
Pizzerinki z ciasta francuskiegoETAP 1:
Grzyby suszone namoczyć a następnie ugotować, wyjąć z wywaru, drobno posiekać.
Na oleju zeszklić posiekaną cebulę, dodać starte na tarce o dużych otworach pieczarki, dodać posiekane grzyby i smażyć do odparowania płynu.
Przyprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym.
ETAP 2:
Ciasto wyjąć z lodówki, pozostawić na 1-2 godziny w temperaturze pokojowej. Następnie usunąć papier, ciasto pokroić na 12 kwadratów, ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
Ciasto posmarować ketchupem, posypać przyprawą do pizzy, brzegi ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem.
ETAP 3:
Na każdy kawałek ciasta ułożyć porcję grzybów.
ETAP 4:
Na wierzchu ułożyć wędzony ser, salami i oliwki. Blaszkę z pizzerinami włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około 15-17 minut.