Sposób przygotowania:
Pizzowe zawijańceCiasto:
Mąkę pszenną mieszamy z cukrem i solą. Dolewamy olej. Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, wlewamy do mąki. Całość wyrabiamy na gładkie jednolite ciasto.
W razie potrzeby delikatnie podsypujemy mąką. Formujemy kulę i odstawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie wałkujemy na oprószonym mąką blacie na prostokąt o wymiarach 40x40 cm.
Farsz:
Rozwałkowane ciasto smarujemy keczupem, obsypujemy oregano. Kolejno układamy wędlinę, pokrojone w plastry pieczarki i starty żółty ser.
Na wierzchu rozkładamy ugotowanego brokuła. Całość dość ciasno zwijamy w rulon i kroimy w 2-3 cm plastry.
Zawijaski układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 210*C piekarniku przez 15-20 minut.