Sposób przygotowania:
Rogaliki drożdżowe
Drożdże pokruszyć do miseczki, wymieszać z mąką i cukrem , zalać CIEPŁYM( mleko nie może być za ciepłe !!!!) , szybko wyrobić , przykryć naczynie i odstawić na ok 20 min .( Jeżeli chcesz by zaczyn szybciej narósł połóż miskę nad parą , uważaj by miska nie dotykała wody , para ma tylko ogrzewać zaczyn !) W dużej misce wymieszaj podrośnięty zaczyn z mąką , cukrem , cukrem waniliowym , wlej ciepłe mleko i olej , wbij jajka , wyrabiaj wszystko ok 10 min , tak żeby ciasto było gładkie i odchodziło od ręki ! Przykryj ściereczką , pozostaw na pół godziny, żeby wyrosło . Wyrośnięte ciasto podziel na 4 części . Każdą rozwałkuj w spore koło , podziel je nożem na 12 trójkątów ( krojąc po średnicy koła . NA każdym trójkącie połóż porcję nadzienia , zwijaj od dłuższego boku , uformuj rogalik. Posmarowane po wierzchu białkiem i posypane cukrem pudrem układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia posmarowanym olejem , piecz 20 -25 min w temp 200 -220 stopni . SMACZNEGO !!! P.S na moim blogu znajdziecie również super przepis na paluchy pizzowe ! zapraszam http://mypassion-ines.blogspot.com/