WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Placek czosnkowy z patelni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Placek czosnkowy który można też nazwać chlebkiem lub bułką czosnkową. Smażony na patelni. Może posłużyć jako samodzielna przekąska lub baza do kanapek.

Placek czosnkowy z patelni Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placek czosnkowy z patelni

 

Sposób przygotowania:

Placek czosnkowy z patelni

ETAP 1:

Drożdże pokruszyć do miski. Dodać cukier i łyżkę mąki oraz ciepłe mleko. Wymieszać na jednolity zaczyn i odstawić do wyrośnięcia na kilkanaście minut. Masło roztopić. Resztę mąki przesiać do miski. Dodać sól, roztopione masło i wyrośnięty zaczyn. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i zioła prowansalskie. Wyrobić jednolite elastyczne ciasto. Ciasto pozostawić w misce do wyrośnięcia na godzinę.

Po tym czasie ciasto rozwałkować na okrągły placek o średnicy ok. 22 cm. Patelnię natłuścić masłem i wyłożyć ciasto. Na najmniejszym ogniu smażyć placek pod przykryciem aż się zrumieni. Przewrócić na drugą stronę i smażyć w ten sam sposób. Gorący placek zdjąć z patelni i pokroić w dowolny sposób.

Podawać na gorąco lub na zimno.

Placek czosnkowy z patelni
Placek czosnkowy w trakcie smażenia na patelni
Placek czosnkowy z patelni
Ciasto rozwałkowane na okrągły gruby placek
Placek czosnkowy z patelni
Ciasto drożdżowe na placek po wyrośnięciu
Placek czosnkowy z patelni
Składniki na ciasto na placek umieszczone w misce