Sposób przygotowania:
Placek czosnkowy z patelniETAP 1:
Drożdże pokruszyć do miski. Dodać cukier i łyżkę mąki oraz ciepłe mleko. Wymieszać na jednolity zaczyn i odstawić do wyrośnięcia na kilkanaście minut. Masło roztopić. Resztę mąki przesiać do miski. Dodać sól, roztopione masło i wyrośnięty zaczyn. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i zioła prowansalskie. Wyrobić jednolite elastyczne ciasto. Ciasto pozostawić w misce do wyrośnięcia na godzinę.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na okrągły placek o średnicy ok. 22 cm. Patelnię natłuścić masłem i wyłożyć ciasto. Na najmniejszym ogniu smażyć placek pod przykryciem aż się zrumieni. Przewrócić na drugą stronę i smażyć w ten sam sposób. Gorący placek zdjąć z patelni i pokroić w dowolny sposób.
Podawać na gorąco lub na zimno.