BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Pieczony boczek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Uwielbiam boczek czy wędzony czy surowy zawsze jest mile widziany w moim menu. Kupiłam taki fajny kawałek świeżego boczku i postanowiłam go upiec. Upiekłam go z czosnkiem oraz różnymi innymi przyprawami , wyszedł bardzo smaczny, kruchy i soczysty.

Pieczony boczek Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Pieczony boczek

 

Sposób przygotowania:

Pieczony boczek
Boczek natrzeć ze wszystkich stron czosnkiem rozgniecionym z solą. Włożyć do brytfanny posypać przyprawami - kminkiem, majerankiem roztartym w dłoniach aby wydobyć aromat, rozkruszonymi liśćmi laurowymi, ziarenka ziela angielskiego utłuczonych w moździerzu.

Tak przygotowany boczek włożyć na noc do lodówki. Następnego dnia boczek obłożyć plasterkami cebuli, podlać wodą i upiec piekarniku w 180 stopniach do miękkości.

Smacznego.

Do tego ostra musztarda i super jedzonko gotowe.
Pieczony boczek.
Boczek umyć, osuszyć , ząbki czosnku po obraniu rozetrzeć z solą
Pieczony boczek.
Boczek natarty marynatą i odłożony w chłodne miejsce
Pieczony boczek.
Boczek przygotowany do pieczenia, w cebuli i podlany wodą
Pieczony boczek.
Boczek po upieczeniu gotowy do podania domownikom
Pieczony boczek.
Boczek gotowy do podania