gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1030]

Placek drożdżowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Smaczny placek drożdżowy z dodatkiem rodzynek i delikatnej kruszonki. Idealne ze szklanką mleka. Polecam.

Placek drożdżowy

Składniki:

Placek drożdżowy

Ciasto

Kruszonka

  • 12,5 dag masła lub masła roślinnego,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 3/4 szklanki mąki krupczatki,
  • duży cukier waniliowy

Sposób przygotowania:

Placek drożdżowy
Do miski wkładamy drożdże, zalewamy letnim mlekiem, dodajemy cukier, rozpuszczone masło i jajka, mieszamy ( nie wyrabiamy). Odstawiamy na noc przykryte ściereczką.

Następnie dodajemy mąkę i rodzynki wyrabiamy. Przekładamy do natłuszczonej blaszki. Z podanych składników przygotowujemy kruszonkę. Posypujemy ciasto.

Pieczemy ok 1 godziny w 180 stopniach. Smacznego ;)