edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Placek drożdżowy z jagodami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

W moim domu nikogo nie trzeba namawiać do zjedzenia kawałka ciasta drożdżowego. A takie z sezonowymi owocami znika w okamgnieniu, zanim zdąży wystygnąć :)

Placek drożdżowy z jagodami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Placek drożdżowy z jagodami

 

  • 60 dag mąki pszennej u mnie typ 650
  • 4 dag świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki cukru
  • 16 g cukru wanilinowego
  • 2 jajka rozmiar L
  • 12 dag masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • ok. 1 szklanki letniego mleka
  • KRUSZONKA:
  • 6 dag maki pszennej
  • 6 dag cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 6 dag zimnego masła
  • DODATKOWO:
  • jajko do posmarowania wierzchu
  • 2 szklanki jagód

Sposób przygotowania:

Placek drożdżowy z jagodami
Mąkę przesiać, masło stopić, mleko podgrzać. Drożdże wkruszyć do dużego kubka, dodać po łyżce cukru i mąki, rozetrzeć z połową letniego mleka. Zaczyn odstawić do wyrośnięcia.

Jagody przebrać, opłukać i dokładnie osączyć.

Do przesianej mąki dodać pozostały cukier, sól i cukier wanilinowy, roztrzepane jajka, stopione masło i wyrośnięty zaczyn. Mieszając łyżką dodawać stopniowo pozostałe mleko.

Następnie przy pomocy robota lub ręcznie wyrobić gładkie ciasto. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi objętość.

Z podanych składników rozetrzeć palcami kruszonkę.

Blaszkę o wymiarach 34x23 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem. Wyrośnięte ciasto przebić, lekko zagnieść i przełożyć do blaszki, rozciągnąć je równą warstwą na dnie, wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem, obsypać jagodami i kruszonką.

Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160 z termo obiegiem).

Piec 35-40 minut do suchego patyczka. 
Placek drożdżowy z jagodami
Mąkę przesiać, masło stopić, mleko podgrzać, jajka lekko ubić.
Placek drożdżowy z jagodami
Mieszając łyżką dodawać stopniowo pozostałe mleko.
Placek drożdżowy z jagodami
Z podanych składników rozetrzeć palcami kruszonkę.
Placek drożdżowy z jagodami
Wyrośnięte ciasto przebić, lekko zagnieść i przełożyć do blaszki.
Placek drożdżowy z jagodami
Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem, obsypać jagodami i kruszonką.

Tagi:

placek ciasto