Sposób przygotowania:
Placek drożdżowy z jagodami
Mąkę przesiać, masło stopić, mleko podgrzać. Drożdże wkruszyć do dużego kubka, dodać po łyżce cukru i mąki, rozetrzeć z połową letniego mleka. Zaczyn odstawić do wyrośnięcia.
Jagody przebrać, opłukać i dokładnie osączyć.
Do przesianej mąki dodać pozostały cukier, sól i cukier wanilinowy, roztrzepane jajka, stopione masło i wyrośnięty zaczyn. Mieszając łyżką dodawać stopniowo pozostałe mleko.
Następnie przy pomocy robota lub ręcznie wyrobić gładkie ciasto. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi objętość.
Z podanych składników rozetrzeć palcami kruszonkę.
Blaszkę o wymiarach 34x23 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem. Wyrośnięte ciasto przebić, lekko zagnieść i przełożyć do blaszki, rozciągnąć je równą warstwą na dnie, wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem, obsypać jagodami i kruszonką.
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160 z termo obiegiem).
Piec 35-40 minut do suchego patyczka.
Jagody przebrać, opłukać i dokładnie osączyć.
Do przesianej mąki dodać pozostały cukier, sól i cukier wanilinowy, roztrzepane jajka, stopione masło i wyrośnięty zaczyn. Mieszając łyżką dodawać stopniowo pozostałe mleko.
Następnie przy pomocy robota lub ręcznie wyrobić gładkie ciasto. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi objętość.
Z podanych składników rozetrzeć palcami kruszonkę.
Blaszkę o wymiarach 34x23 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem. Wyrośnięte ciasto przebić, lekko zagnieść i przełożyć do blaszki, rozciągnąć je równą warstwą na dnie, wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem, obsypać jagodami i kruszonką.
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160 z termo obiegiem).
Piec 35-40 minut do suchego patyczka.