dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Placek drożdżowy z jagodami i waniliową kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 250
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Smaczny placek drożdżowy z jagodami i kruszonką. Bardzo dobrze smakuje ze szklanką zimnego, świeżego mleka.

Placek drożdżowy z jagodami i waniliową kruszonką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placek drożdżowy z jagodami i waniliową kruszonką

 

 

Sposób przygotowania:

Placek drożdżowy z jagodami i waniliową kruszonką
W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże z dodatkiem 1 łyżki cukru i mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 5 minut. Jajka ubijamy wraz z solą, cukrem i cukrem waniliowym na pulchną masę. Dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło. Wsypujemy przesianą mąkę. Dodajemy zarobione drożdże. Zagniatamy ok 10 minut gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką odstawiamy do wyrośnięcia na ok 30 minut. Następnie ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Składniki na kruszonkę wsypujemy do miski i dokładnie zagniatamy. Na cieście układamy oczyszczone jagody. Posypujemy pokruszoną kruszonką. Pieczemy ok 1 godzinę w 180 stopniach. Smacznego!
Placek drożdżowy z jagodami i waniliową kruszonką
Drożdze rozpuszczamy w ciepłym mleku z dodatkiem cukru i mąki.
Placek drożdżowy z jagodami i waniliową kruszonką
Zaganitamy elastyczne ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.
Placek drożdżowy z jagodami i waniliową kruszonką
Składniki kruszonki łączymy i zagniatamy.
Placek drożdżowy z jagodami i waniliową kruszonką
Na cieście układamy jagody i posypujemy kruszonką.