Sposób przygotowania:
Placek drożdżowy z jagodami i waniliową kruszonką
W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże z dodatkiem 1 łyżki cukru i mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 5 minut. Jajka ubijamy wraz z solą, cukrem i cukrem waniliowym na pulchną masę. Dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło. Wsypujemy przesianą mąkę. Dodajemy zarobione drożdże. Zagniatamy ok 10 minut gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką odstawiamy do wyrośnięcia na ok 30 minut. Następnie ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Składniki na kruszonkę wsypujemy do miski i dokładnie zagniatamy. Na cieście układamy oczyszczone jagody. Posypujemy pokruszoną kruszonką. Pieczemy ok 1 godzinę w 180 stopniach. Smacznego!