Sposób przygotowania:
Placek drożdżowy z jabłkami
Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru, a gdy się rozpuszczą, dodać 4 łyżki letniego mleka i 2 łyżki mąki. Zamieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy rozczyn z drożdży jest wyrośnięty połączyć go z przesianą mąką, pozostałym letnim mlekiem, śmietaną i cukrem. Dodać roztrzepane żółtka i roztopione i przestudzone masło.
Dokładnie i długo wyrabiać, aż ciasto będzie elastyczne i lśniące. Przełożyć je do miski, nakryć ją ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i jeszcze przez chwilę wyrabiać. Następnie rozwałkować i przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy.
Nakryć ją lnianą ściereczką i odstawić do kolejnego wyrośnięcia. Umyte jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na plasterki. Rozłożyć równą warstwę na cieście.
Składniki kruszonki wymieszać i rozgnieść palcami, tak by powstały grudki. Gotową kruszonkę rozsypać na jabłkach. Blaszkę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika do 160°C i piec około 30-35 minut do tzw. suchego patyczka.
Upieczony placek wystudzić na kratce kuchennej. *jeśli jabłka są bardzo kwaśne, to trzeba je wymieszać z cukrem do smaku i dopiero układać na cieście lub po upieczeniu placek posypać cukrem pudrem.
Dokładnie i długo wyrabiać, aż ciasto będzie elastyczne i lśniące. Przełożyć je do miski, nakryć ją ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i jeszcze przez chwilę wyrabiać. Następnie rozwałkować i przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy.
Nakryć ją lnianą ściereczką i odstawić do kolejnego wyrośnięcia. Umyte jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na plasterki. Rozłożyć równą warstwę na cieście.
Składniki kruszonki wymieszać i rozgnieść palcami, tak by powstały grudki. Gotową kruszonkę rozsypać na jabłkach. Blaszkę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika do 160°C i piec około 30-35 minut do tzw. suchego patyczka.
Upieczony placek wystudzić na kratce kuchennej. *jeśli jabłka są bardzo kwaśne, to trzeba je wymieszać z cukrem do smaku i dopiero układać na cieście lub po upieczeniu placek posypać cukrem pudrem.