Sposób przygotowania:
Drożdżowy makowiec z żurawinąEtap 1
Ciasto: Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem łyżki cukru, odłożyć na chwilę.
Etap 2
Masło roztopić, przestudzić. Mąkę dokładnie wymieszać z mielonym lnem i resztą cukru.
Etap 3
Do sypkich składników dodać rozczyn drożdżowy, jajka i masło.
Etap 4
Wymieszać, zagnieść gładkie ciasto. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Etap 5
Masa makowa: Mak przesypać do garnka, zalać wrzątkiem, zagotować. Gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 15 minut, od czasu do czasu zamieszać.
Mak ostudzić, następnie trzykrotnie zmielić. Masło roztopić z miodem i mlekiem.
Etap 6
Do tego dodać mak, żurawinę (jak jest bardzo sucha, to namoczyć ją wcześniej), odrobinę aromatu migdałowego i żółtko.
Dokładnie wymieszać.
Etap 7
Białko ubić na sztywno. Pianę z białka dodać do masy makowej, delikatnie wymieszać.
Etap 8
Wyrośnięte ciasto rozciągnąć w duży prostokąt. Na cieście rozłożyć masę makową (jeden dłuższy bok zostawić bez maku).
Etap 9
Zwinąć ścisłą roladę zaczynając od dłuższego boku z makiem. Roladę przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć ściereczką, odłożyć na ok. 20 minut do podrośnięcia.
Etap 10
Makowiec piec w 180 stopniach przez ok. 40 minut. Jeszcze ciepłe ciasto polukrować, dowolnie udekorować.