Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Drożdżowy makowiec z żurawiną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Pyszna drożdżowa rolada z masą makową z dodatkiem suszonej żurawiny... Ciasto wzbogaciłam dodatkiem mielonego lnu...

Drożdżowy makowiec z żurawiną

Składniki:

Drożdżowy makowiec z żurawiną

Ciasto:

Masa makowa:

  • 250 g suchego maku
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 1 czubata łyżka masła
  • 4 łyżki miodu
  • 3 łyżki mleka
  • 3 garście suszonej żurawiny
  • aromat migdałowy - wg uznania
  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

Drożdżowy makowiec z żurawiną

Etap 1

Drożdżowy makowiec z żurawiną
Rozczyn drożdżowy przygotowany z mleka drożdży i łyżki cukru.

Ciasto: Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem łyżki cukru, odłożyć na chwilę.

Etap 2

Drożdżowy makowiec z żurawiną
Mąka mielony len i cukier przesypane do miski.

Masło roztopić, przestudzić. Mąkę dokładnie wymieszać z mielonym lnem i resztą cukru.

Etap 3

Drożdżowy makowiec z żurawiną
Jajka roztopione masło i rozczyn drożdżowy dodane do sypkich składników.

Do sypkich składników dodać rozczyn drożdżowy, jajka i masło.

Etap 4

Drożdżowy makowiec z żurawiną
Zagniecione gładkie ciasto odłożone do wyrośnięcia.

Wymieszać, zagnieść gładkie ciasto. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Etap 5

Drożdżowy makowiec z żurawiną

Masa makowa: Mak przesypać do garnka, zalać wrzątkiem, zagotować. Gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 15 minut, od czasu do czasu zamieszać.

Mak ostudzić, następnie trzykrotnie zmielić. Masło roztopić z miodem i mlekiem.

Etap 6

Drożdżowy makowiec z żurawiną

Do tego dodać mak, żurawinę (jak jest bardzo sucha, to namoczyć ją wcześniej), odrobinę aromatu migdałowego i żółtko.

Dokładnie wymieszać.

Etap 7

Drożdżowy makowiec z żurawiną

Białko ubić na sztywno. Pianę z białka dodać do masy makowej, delikatnie wymieszać.

Etap 8

Drożdżowy makowiec z żurawiną

Wyrośnięte ciasto rozciągnąć w duży prostokąt. Na cieście rozłożyć masę makową (jeden dłuższy bok zostawić bez maku).

Etap 9

Drożdżowy makowiec z żurawiną

Zwinąć ścisłą roladę zaczynając od dłuższego boku z makiem. Roladę przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć ściereczką, odłożyć na ok. 20 minut do podrośnięcia.

Etap 10

Drożdżowy makowiec z żurawiną

Makowiec piec w 180 stopniach przez ok. 40 minut. Jeszcze ciepłe ciasto polukrować, dowolnie udekorować.