Sposób przygotowania:
Świąteczna babka drożdżowa
Mąkę przesiać do miski. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku dodając po 1 łyżce mąki i cukru, wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Żóltka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Do przesianej mąki dodać rozczyn, żółtka, aromat cytrynowy. Wyrobić ciasto, gdy ciasto przestanie lepić się do dłoni, wlać ciepły tłuszcz i dalej wyrabiać. Dodać sparzone i oprószone mąka rodzynki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośniete ciasto jeszcze raz zagnieść i nałożyć do foremki z kominkiem do 1/2 wysokości, odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto urośnie do 3/4 wysokości, wstawić do piekarnika.
Piec w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut, sprawdzając patyczkiem.
Na lukier utrzeć cukier puder z wodą ,sokiem z cytryny. polać lekko ostudzoną babkę.
Żóltka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Do przesianej mąki dodać rozczyn, żółtka, aromat cytrynowy. Wyrobić ciasto, gdy ciasto przestanie lepić się do dłoni, wlać ciepły tłuszcz i dalej wyrabiać. Dodać sparzone i oprószone mąka rodzynki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośniete ciasto jeszcze raz zagnieść i nałożyć do foremki z kominkiem do 1/2 wysokości, odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto urośnie do 3/4 wysokości, wstawić do piekarnika.
Piec w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut, sprawdzając patyczkiem.
Na lukier utrzeć cukier puder z wodą ,sokiem z cytryny. polać lekko ostudzoną babkę.