agi0911

agi0911

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 100]

Świąteczna babka drożdżowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Przepis na świąteczną babkę drożdżową, która zawsze mi się udaje. Smakuje przepysznie z świeżutkim masełkiem.

Świąteczna babka drożdżowa

Składniki:

Świąteczna babka drożdżowa

ciasto

  • 3 szklanki mąki
  • 8 dag drożdży
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 8 żółtek
  • 1 cukier waniliowy
  • aromat cytrynowy
  • 3/4 szklanki stopionego masła
  • 5 dag rodzynek

lukier

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki wody
  • sok z 1/2 cytryny

Sposób przygotowania:

Świąteczna babka drożdżowa
Mąkę przesiać do miski. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku dodając po 1 łyżce mąki i cukru, wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Żóltka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Do przesianej mąki dodać rozczyn, żółtka, aromat cytrynowy. Wyrobić ciasto, gdy ciasto przestanie lepić się do dłoni, wlać ciepły tłuszcz i dalej wyrabiać. Dodać sparzone i oprószone mąka rodzynki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.

Wyrośniete ciasto jeszcze raz zagnieść i nałożyć do foremki z kominkiem do 1/2 wysokości, odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto urośnie do 3/4 wysokości, wstawić do piekarnika.

Piec w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut, sprawdzając patyczkiem.

Na lukier utrzeć cukier puder z wodą ,sokiem z cytryny. polać lekko ostudzoną babkę.