Camilla0804

Camilla0804

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 282]

Placek jabłkowy lukrowany

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Placek z ciasta kruchego z jabłkami podduszonymi na mus i udekorowany białym lukrem. Ciasto proste i tanie w wykonaniu.

Placek jabłkowy lukrowany

Składniki:

Placek jabłkowy lukrowany

 

  • CIASTO:
  • mąka pszenna - 500 dag
  • cukier - 1/3 szkl
  • masło - 200 g
  • żółtka - 4 szt
  • jajko -1szt
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • MASA:
  • jabłka 2,5 kg
  • galaretka w proszku 2 op
  • cynamon 1 łyżeczka
  • kasza manna 1 łyżka
  • LUKIER:
  • cukier puder - 1 szkl
  • woda letnia - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Placek jabłkowy lukrowany
Z przesianej mąki, cukru, masła, żółtek i jajka oraz proszku do pieczenia zagnieść szybko ciasto, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce - ok 1 godz.

Jabłka obrać, pokroić w kosteczkę. Do garnka wlać 25 ml wody i wrzucić jabłka i dusić parę minut mieszając, dodać cynamon, galaretki w proszki i mannę, wymieszać, ostudzić.

Ciasto wyjąć,3/4 wylepić nim formę , wyłożyć na nie masę jabłkową. 1/4 pociąć w paski i ułożyć dowolny wzór na cieście. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 45 min w 175 st C.

Udekorować lukrem (cukier wsypać do naczynia, wlać ciepła wodę i szybko mieszać.