Sposób przygotowania:
Jabłkowy śmietanowiecETAP 1
Mąkę przesiewamy na stolnicę. W mleku rozpuszczamy amoniak. Tak przygotowane mleko wraz z innymi składnikami ciasta dodajemy do mąki. Zagniatamy je i schładzamy około 30 minut w lodówce.
ETAP 2
Gotowe dzielimy na 4 części. Jedna z części powinna myć mniejsza ( około ½ normalnej).
Pierwszą i drugą część ciasta wykorzystujemy do upieczenia „cienkiej szarlotki”. Z trzeciej części pieczemy cienki, duży placek (na całą blszkę). Z czwartej , mniejszej części pieczemy mniejszy placek. Po upieczeniu i przestygnięciu kruszymy go. Powstała kruszonka będzie potrzebna do wykończenia ciasta.
ETAP 3
Szarlotka: Pierwszą część ciasta wałkujemy i wykładamy nią dno przygotowanej blaszki. Ciasto posypujemy kaszą manna. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Gotowe jabłka wykładamy na kaszkę.
ETAP 4
Całość przykrywamy rozwałkowanym drugim ciastem. „Szarlotkę” nakłuwamy widelcem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Podobnie jak pozostałe ciasta pieczemy ją w 180°C do zrumienienia. Gotową wyciągamy i studzimy.
ETAP 5
ŚMIETANKA:
Żelatynę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie (około 1/3 szklanki).
Schłodzoną śmietankę ubijamy. Ubitą słodzimy do smaku. Na koniec wlewamy żelatynę. Całość intensywnie miksujemy. Śmietankę dzielimy na 2 części. Przekładamy nią upieczone ciasto i „szarlotkę”. Na wierzch wykładamy pokruszone ciasto.
Przełożenie:
Szarlotka, ½ śmietanki, placek kruchy, ½ śmietanki, pokruszony mniejszy placek kruchy.
Ciasto wstawić do lodówki do zastygnięcia.