Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 325]

Ciasto kruche rabarbarowo - brzoskwiniowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Uwielbiam jeść i piec ciasta z rabarbarem. Za każdym razem staram się dodawać inne składniki. Tym razem ciasto upiekłam na mące pełnoziarnistej.

Ciasto kruche rabarbarowo - brzoskwiniowe Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ciasto kruche rabarbarowo - brzoskwiniowe

Ciasto kruche:

  • 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 200 g masła
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:

Piana:

  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 1 opakowanie galaretki wiśniowej

Owoce:

Posypka:

  • cukier puder do oprószenia ciasta wg uznania

Sposób przygotowania:

Ciasto kruche rabarbarowo - brzoskwiniowe

1.

Kruche rabarbarowo - brzoskwiniowe
Umyty, obrany i pokrojony rabarbar na części zasypany cukrem

Na początku przygotowałam rabarbar, który umyłam, obrałam i pokroiłam na mniejsze części. Wrzuciłam go do miski, zasypałam cukrem i odstawiłam, aby puścił sok.

ETAP 2:

Kruche rabarbarowo - brzoskwiniowe
Wszystki składniki na ciasto kruche włożone do miski

Do miski włożyłam wszystkie składniki na ciasto kruche: wsypałam mąkę, cukier trzcinowy, pokroiłam masło na mniejsze części, wbiłam żółtka oraz dosypałam proszek do pieczenia.

3.

Kruche rabarbarowo - brzoskwiniowe

Wszystkie składniki na ciasto kruche wyrobiłam rękami na jednolitą masę. Potem włożyłam na 1 godzinę do lodówki, aby się schłodziło.

4.

Kruche rabarbarowo - brzoskwiniowe

W przygotowanej blaszce rozłożyłam papier do pieczenie, a na to wyłożyłam 2/3 ciasta. Wcześniej nagrzałam piekarnik do 180 stopni C i podpiekłam spód ciasta przez 15 - 20 minut.

5.

Kruche rabarbarowo - brzoskwiniowe

Kiedy piekł się spód ciasta, przygotowałam pianę. Ubiłam białka na sztywno ze szczyptą soli, potem dodałam galaretkę wiśniową w proszku i jeszcze chwilkę zmiksowałam.

6.

Kruche rabarbarowo - brzoskwiniowe

Kiedy upiekł się spód ciasta wystudziłam go. Następnie posypałam bułką tartą. Wyłożyłam odsączone połówki brzoskwiń oraz również odsączony rabarbar.

7.

Kruche rabarbarowo - brzoskwiniowe

Po wyłożeniu owoców rozłożyłam delikatnie pianę.

8.

Kruche rabarbarowo - brzoskwiniowe

Pozostałą 1/3 ciasta poskubałam na pianę.

9.

Kruche rabarbarowo - brzoskwiniowe

Do wcześniej nagrzanego piekarnika do 180 stopni C wstawiłam ciasto i piekłam je przez 50 minut.

10.

Kruche rabarbarowo - brzoskwiniowe

Chłodne ciasto posypałam cukrem pudrem. Smacznego !