Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Ciasto gruszkowo - rabarbarowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Bardzo lubię rabarbar. Tym razem upiekłam ciasto kruche z gruszkami i rabarbarem. Wszystkim bardzo smakowało. Piana była słodka, natomiast rabarbar kwaskowaty. Razem te smaki dobrze się ze sobą komponowały.

Ciasto gruszkowo - rabarbarowe Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ciasto gruszkowo - rabarbarowe

Ciasto kruche:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 200 g masła
  • 5 żółtek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Piana:

  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 1 opakowanie galaretki gruszkowej
  • 4 łyżki cukru pudru

Owoce:

Posypka:

  • 2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Ciasto gruszkowo - rabarbarowe

1.

Ciasto gruszkowo - rabarbarowe
Obrany i pokrojony rabarbar na mniejsze części i zasypany cukrem trzcinowym

Obrać rabarbar, pokroić na mniejsze części i zasypać cukrem pudrem. Odstawić aż rabarbar puści sok.

2.

Ciasto gruszkowo - rabarbarowe
Dodanie do miski mąki, żółtek, proszku do pieczenia, masła na kruche ciasto

Wsypać do miski mąkę tortową, cukier trzcinowy, wbić żółtka, wsypać proszek do pieczenia oraz chłodne masło pokroić na części.

3.

Ciasto gruszkowo - rabarbarowe

Ciasto kruche wyrobić na jednolitą masę i schłodzić w lodówce.

4.

Ciasto gruszkowo - rabarbarowe

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, a na to rozłożyć 2/3 ciasta.

5.

Ciasto gruszkowo - rabarbarowe

Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i podpiec spód przez 15 - 20 minut.

6.

Ciasto gruszkowo - rabarbarowe

Ubić pianę na sztywno ze szczyptą soli. Do ubitej piany wsypać galaretkę gruszkową i zmiksować.

7.

Ciasto gruszkowo - rabarbarowe

Do ubitej piany wsypać cukier puder i znowu zmiksować.

8.

Ciasto gruszkowo - rabarbarowe

Do piany dodać odsączony rabarbar, wymieszać.

9.

Ciasto gruszkowo - rabarbarowe

Dodać pokrojone w kostkę świeże gruszki i znowu wymieszać łopatkę

10.

Ciasto gruszkowo - rabarbarowe

Masę wyłożyć na podpieczony spód ciasta.

11.

Ciasto gruszkowo - rabarbarowe

Wierzch ciasta posypać resztą ciasta kruchego.

12.

Ciasto gruszkowo - rabarbarowe

Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec przez 45 minut do zrumienienia.

13.

Ciasto gruszkowo - rabarbarowe

Upieczone ciasto wystudzić.

14.

Ciasto gruszkowo - rabarbarowe

Wystudzone posypać cukrem pudrem.

15.

Ciasto gruszkowo - rabarbarowe

Smacznego !