Sposób przygotowania:
Ciasto gruszkowo - rabarbarowe1.
Obrać rabarbar, pokroić na mniejsze części i zasypać cukrem pudrem. Odstawić aż rabarbar puści sok.
2.
Wsypać do miski mąkę tortową, cukier trzcinowy, wbić żółtka, wsypać proszek do pieczenia oraz chłodne masło pokroić na części.
3.
Ciasto kruche wyrobić na jednolitą masę i schłodzić w lodówce.
4.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, a na to rozłożyć 2/3 ciasta.
5.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i podpiec spód przez 15 - 20 minut.
6.
Ubić pianę na sztywno ze szczyptą soli. Do ubitej piany wsypać galaretkę gruszkową i zmiksować.
7.
Do ubitej piany wsypać cukier puder i znowu zmiksować.
8.
Do piany dodać odsączony rabarbar, wymieszać.
9.
Dodać pokrojone w kostkę świeże gruszki i znowu wymieszać łopatkę
10.
Masę wyłożyć na podpieczony spód ciasta.
11.
Wierzch ciasta posypać resztą ciasta kruchego.
12.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec przez 45 minut do zrumienienia.
13.
Upieczone ciasto wystudzić.
14.
Wystudzone posypać cukrem pudrem.
15.
Smacznego !